Az AMD is bemutatta négymagos processzorát

Az AMD is bemutatta négymagos processzorát

2006. december 1. 13:14, Péntek
Az Intel után az AMD is lerántotta a leplet első négymagos chipjéről, amelyet a világ első "natív" négymagosának neveznek, mivel nem két ikermagos előd összeolvasztásából született meg. A megoldástól jobb teljesítményt várnak.

A kisebbik processzorgyártó csütörtökön, minden különösebb felhajtás nélkül mutatta be elemzők előtt a négymagos Opteron processzort, elsőként tehát szervervonalon rajtolnak el az új fejlesztések. Az újdonságról szinte semmilyen technikai részletet nem árultak el, ám azt tudni lehet, hogy jobb teljesítményt várnak tőle, mint inteles riválisaitól. Mindezt arra alapozzák, hogy valódi négymagos felépítésről van szó, amilyennel a vetélytárs némileg később, valamikor jövőre áll majd elő.

A négymagos Opteron 65 nanométeres csíkszélességgel készül, és az idén debütált Socket F foglalatba illeszkedik, ebben a tekintetben tehát visszafelé kompatibilis az ikermagos elődökkel. A megoldást elsősorban többprocesszoros szerverekbe szánják, tehát egy négy foglalatot használó rendszernél ez összesen 16 mag erejének ötvözését jelenti. A kereskedelmi forgalomban 2007 második negyedévében jelennek meg ezek a chipek, amit az AMD-nél az ikermagos x86-chipek 2005 decemberi rajtja óta a legnagyobb fegyverténynek tartanak.



A processzorgyártó - szűkszavúsága ellenére is - némi meglepetést okozott a csütörtöki bemutatóval, hiszen a napokban ismertették kétprocesszoros rendszerüket, amely végül a Quad FX nevet kapta. A félmegoldás két ikermagos Athlon 64 FX chipre épül, amelyek feladata felvenni a versenyt az Intel első négymagosaival és a mellékelt négy grafikus kártyával meghódítani a fanatikusok szívét. Emlékezhetünk arra, hogy az Intel már útnak indította négymagos megoldását, Core 2 Quadro néven, ami gyakorlatilag két Core 2 Duo összeolvasztásából jött létre. A második generáció - ha úgy tetszik, a natív négymagosok - 2007 harmadik negyedévében érkeznek.

Az AMD elsősorban a teljesítmény terén vár előrelépést az új Opteronoktól és nemcsak a sorozat korábbi tagjaihoz, hanem az Intel versenyzőihez képest is. Virtuális bemutatójukban is erre helyezik a hangsúlyt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások