CES: HD DVD és Blu-ray tervek 2007-re

CES: HD DVD és Blu-ray tervek 2007-re

2007. január 9. 18:31, Kedd
A Toshiba a háromrétegű lemezekkel tovább növelte a HD DVD kapacitását, míg a nagy rivális Sony - amely a PlayStation 3 esetében most lépte át az egymilliós határt - filmekkel erősítene helyzetén.

A Toshiba a PC-s írók bemutatásával kezdte az idei évet, egy napra rá pedig ismertette terveit, remélt eredményeit, a formátumot pedig a kapacitás további növelésével igyekszik még népszerűbbé tenni. A cég közleményben jelentette be, hogy elkészültek a HD DVD-ROM lemezek háromrétegű verziójával, amely immár 51 GB adatot tárol el, némileg megelőzve ezzel a konkurens Blu-ray szabványt, amely a kétrétegű változatokkal éri el csaknem ugyanezt az eredményt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gyártástechnológia további finomításával sikerült az egyes rétegek kapacitását 15-ről 17 GB-ra növelni, így jön ki az 51 GB-os végeredmény. A speciális példányokat a CES-kiállítás alatt mutatják be, a megjelenés időpontját és a várható árat azonban ezúttal sem kötik az orrunkra. Mindössze annyi derül ki a bejelentésből, hogy a korongokra ily módon 7 órányi nagy felbontású tartalom fér fel, hogy milyen áron, azt még egyelőre nem tudni. Az azonban világos, hogy a cég idén 1,8 millió meghajtót szeretne leszállítani, és egyedül Észak-Amerikában 600 millió dolláros bevételre számítanak. Ennek elérése esetén biztosítva látják előnyüket a riválissal szemben.

A Blu-ray tábor ezzel egy időben természetesen saját terveit kovácsolja. A CES-en elhangzott nyilatkozatokból kiderült, hogy elsősorban a tartalmakkal igyekeznek erősíteni, ehhez pedig több neves filmstúdiót is segítségül hívnak. A rendezvényen a Warner, az MGM, a Paramount, a Lions Gate, a 20th Century Fox, a Buena Vista és természetesen a Sony Pictures is felszólalt a formátum mellett, a beszédeket pedig a legfrissebb heti eladási mutatókkal támasztották alá, amelyek szerint a formátumot támogató meghajtók gyorsabban fogynak mint a konkurens tábor termékei.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Sony éppen most adott túl az egymilliomodik PS3 konzolon, de még van mit behozni, mivel a Microsoft éppen tízszer ennyi Xbox 360-at adott már el. A nemrég bejelentett hibrid lejátszó és hibrid lemezek megjelenését sem tartják azonban akadálynak, érvelésük szerint a Blu-ray tartalmak jóval gyorsabb ütemben fognak bővülni, minthogy ilyen bejelentések bármilyen veszélyt jelentsenek a formátumra. A Fox havonta 10 filmet, a Lions Gate összesen mintegy 50-et, a Sony pedig 100-at kíván bemutatni idén, a többi stúdió pedig olyan alkotásokkal hódítana, mint A szakasz, az Eragon, a Fűrész-trilógia, az Elemi Ösztön, vagy a Superman Returns.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások