Franciaország: börtön az erőszakos videókért

Franciaország: börtön az erőszakos videókért

2007. március 8. 10:48, Csütörtök
Hatályba lépett egy új francia törvény, amely megtiltja magánszemélyek számára az erőszakos videók készítését és közzétételét. A jogvédők a szólásszabadság korlátozására figyelmeztetnek.

A törvénytervezetet Nicolas Sarkozy magyar származású francia belügyminiszter terjesztette elő és eredeti célja a Happy Slappingnek nevezett jelenség visszaszorítása volt. Mint ismeretes, egyre gyakrabban jelennek meg erőszakos videók a fiatalok mobiltelefonjain: egy felmérés szerint a tinédzsereknek legalább a harmada látott már erőszakos, véres vagy pornográf videót saját vagy az ismerőse mobiltelefonján. A helyzet odáig fajult, hogy Bajorországban kitiltották a mobil készülékeket a bajor iskolákból. (Sajnos már hazánkban is akadt példa mobiltelefonnal kamerázott verésre.)

Erre a problémára akart megoldást találni a francia elnöki pozícióra is pályázó politikus. A jogszabályt a francia parlament is elfogadta. A törvény kimondja, hogy erőszakot ábrázoló videókat ezentúl csak és kizárólag újságírók készíthetnek. A civil szervezetek, köztük például a Ligue Odebi élesen bírálták az elfogadott jogszabályt, mivel szerintük az sérti a szabad véleménynyilvánításhoz és a sajtószabadsághoz fűződő emberi jogokat.


"Mindez azt jelenti, hogy az olyan videók elkészítése és nyilvánosságra hozatala, mint amilyet pontosan 16 évvel ezelőtt megörökítették, hogy a los angelesi rendőrök megverik Rodney Kinget ezután bűncselekmény lenne. Egy ilyen felvétel videoportálon vagy más honlapon való közzététele esetén a maximálisan kiszabható börtönbüntetés 5 év, míg a pénzbírság akár 75 000 euró is lehet" - mondta Pascal Cohet, a Ligue Odebi szóvivője.

"Egy újságíró sem készíthet brutális felvételeket. Ugyanakkor teljesen más dolog, ha valaki szemtanúja lesz egy törvénytelen rendőri intézkedésnek, túlkapásnak vagy rendőri erőszaknak" - összegezte véleményét Julien Pain, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) munkatársa. Az RSF szerint a készülő rendszer alkalmas arra, hogy az embereket félelemben tartsa és öncenzúrázásra késztesse.

A francia kormány tagjai viszont azzal érveltek, hogy a most elfogadott törvénnyel és a tervezett megoldással büntethetők lesznek az erőszakos videók készítői és terjesztői, ráadásul az akár 5 évig terjedő börtön és a 75 000 euró pénzbírság komoly visszatartó erő lehet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások