Kaspersky: az XP a Vistánál is biztonságosabb

Kaspersky: az XP a Vistánál is biztonságosabb

2007. március 17. 12:30, Szombat
A Microsoft partnere szerint az adminisztrátori jogosultságokat korlátozó UAC kikapcsolásával a Vista az XP mögött végez a biztonság terén. A szoftvercég eközben elismerte, hogy a OneCare megjelenésével még várni kellett volna.

Natalya Kaspersky, a biztonsági cég vezérigazgatója a CeBIT alatt beszélt arról, hogy előzetes kutatásaik szerint a felhasználók többsége a mindennapi használat során kikapcsolja majd az egyébként hasznos User Account Control (UAC) szolgáltatást, amely a Vista szerves részeként jelent meg. Ez az adminisztrátori jogkör korlátozását hivatott megvalósítani, külön engedélyhez kötve egyes fontos funkciók és beállítások módosítását, használatát.

A megoldás végleges formájában azonban bosszantó, idegesítő és a legtöbben minden bizonnyal gyorsan kikapcsolják majd, mert feleslegesnek tartják a külön kattintást. Ez már elsősorban a Microsoft hibája, amely még a Kaspersky szerint is kifogásolható módon implementálta a funkciót. A kikapcsolással viszont a Vista még az XP-től is elmarad biztonsági téren, természetesen ha ez utóbbinál a második javítócsomagot vesszük alapul. A szoftvercég részéről Arno Edelmann, az üzleti biztonsági termékekért felelős igazgató meglepetten nyilatkozott, kiemelve, hogy a Kaspersky egyik legjobb partnerük, így idejekorán betekintést nyertek a gépezetbe, a biztonsági megoldások működésébe.

Redmond azt azonban elismeri, hogy a OneCare csomag megjelenésével jobb lett volna még várni egy kicsit. Edelmann ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a kódból hiányoznak egyes részek, bár hozzátette, hogy maga a fejlesztés egyáltalán nem rossz. A probléma a GeCAD antivírus szoftver azon részeiben rejlik, amelyek a Microsoft levelezőszervereivel való kapcsolattartásáért lennének felelősek - a Microsoft általában nem fejleszt, hanem vásárol ilyen megoldásokat és most az integráció nem sikerült valami fényesre. Magáról a jelenségről már mi is beszámoltunk, így azt most nem részletezzük újra.

Edelmann azzal zárta mondandóját, hogy a Microsoft nem biztonsági cég, így bár maga a biztonság kiemelkedően fontos terület, mégis a cégnek csak egy apró részét jelenti. A hibák javításán folyamatosan dolgoznak, a csomag így hamarosan használható állapotba kerül.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások