Elfogadták a német szerzői jogi törvény módosítását

Elfogadták a német szerzői jogi törvény módosítását

2007. július 6. 22:41, Péntek
Hónapokig tartó huzavona, éles véleménynyilvánításoktól sem mentes viták után megszületett az új német szerzői jogi törvény. A jogszabályt azonban máris bírálta néhány szervezet.

A gyakorlatilag változtatások nélkül jóváhagyott törvénytervezetet az CDU, az SPD és az FDP képviselői szavazták meg. A legfontosabb újdonság, hogy Németországban magáncélra továbbra is bárki szabadon készíthet másolatokat a tulajdonában lévő, másolásvédelemmel nem rendelkező CD-kről és DVD-kről. Vagyis másolásvédett lemezekről továbbra is tilos lesz akár magán, akár kereskedelmi célra kópiákat készíteni.

Emellett tilos olyan másolatokat létrehozni, amelyek alapanyaga nyilvánvalóan törvénytelen forrásból származik. A fájlcserélő hálózatok tehát ezentúl sem számíthatnak kedvező bánásmódra. Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter kijelentette, hogy az új jogszabály megfelel a digitális kor kihívásainak.

Nem mindenki fogadta azonban örömmel a végleges törvényt. A német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV) például közölte, hogy finoman szólva sem megnyugtató és jó, hogy a jogszabály egy kalap alá veszi a rendszeresen, haszonszerzés céljából dolgozó illegális másolókat, és a magán célra a másolásvédett CD-ket vagy DVD-ket feltörő egyszerű felhasználókat. Ugyanezt kifogásolták a Zöldek és a Baloldali Párt (előző nevén PDS) képviselője is. A bírálók egyike, Petra Sitte szerint egy ilyen kiskapu és a kisebb esetekben alkalmazható enyhébb büntetések megléte vagy elengedésüknek a lehetősége nélkül fennáll annak a veszélye, hogy válogatás nélkül minden felhasználót bűnözőnek fognak beállítani a jövőben, aki akár csak egyetlen másolásvédett DVD-t is le mert másolni.



Ezzel szemben a Német Zeneipari Szövetség azért akar a német alkotmánybírósághoz fordulni, mert úgy véli, hogy az új jogszabály nem védi kellő mértékben és szigorral a szellemi tulajdont. A törvény ráadásul más területen is teljesen új helyzetet teremt. Eddig konkrétan meg volt szabva, hogy mennyi jogdíjat kell fizetniük a vásárlóknak az egyes másolásra alkalmas eszközök, például a DVD-írók, fénymásolók stb. után. A módosított jogszabály viszont ezt a tételt már nem tartalmazza, így a szerzői jogi szervezeteknek és a gyártóknak kell majd tételesen megállapodniuk.

A törvény lehetővé teszi ugyanakkor a könyvtáraknak, a múzeumoknak és az archívumoknak, hogy a tulajdonukban lévő műveket elektronikus formában is hozzáférhetővé tegyék az olvasók és a látogatók számára. Sőt, ezekről az alkotásokról vagy ezek részleteiről meghatározott számú másolat is készíttethető és ez akár e-mailen is továbbítható. A Silicon német hírportál információi szerint, amennyiben a Bundesrat még az idén ősszel elfogadja a módosított szerzői jogi törvényt, akkor a jogszabály már akár az év végén hatályba léphet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások