Pornószűrésre köteleznék a mobilcégeket

Pornószűrésre köteleznék a mobilcégeket

2007. augusztus 6. 14:05, Hétfő
Északrajna-Vesztfália német szövetségi tartományban az önkormányzat kötelezné a mobilszolgáltatókat az erőszakos fotók és videók kiszűrésére.

A tervek szerint a piacra kerülő mobiltelefonok mindegyikébe beépítenének egy a tiltott kategóriába tartozó felvételek lejátszását gátoló biztonsági megoldást. Ezenkívül felmerült az az elképzelés is, hogy a fotók és a videók származását bármikor vissza lehessen követni.

Thomas Jarzombek, a CDU médiaszakértője elmondta, hogy az északrajna-vesztfáliai vezetők jelenleg is tárgyalnak a legnagyobb mobilszolgáltatók képviselőivel a szűrő bevezetéséről.

Tiltott kategóriába tartoznának az erőszakos (Happy Slapping) és a tanárokat sértő felvételek. "Úgy véljük, hogy ilyen módon sokkal hatékonyabban kiszűrhetők ezek a videók és fotók, mint a mobiltelefonoknak az iskolából való teljes kitiltásával" - tette hozzá Thomas Jarzombek. Barbara Sommer helyi oktatási miniszter nemrég hirdetett harcot a tanárokat ért internetes támadások és azok elkövetői ellen.

Mint beszámoltunk róla, Németországban kampányt indított az iskolai erőszak visszaszorításáért a Német Filológusok Szövetsége (DPhV), amely megelégelte, hogy az elmúlt hónapokban egyre több tanár vált az interneten támadások célpontjává. A helyi pedagógusokat rendszeresen fenyegetik, sértegetik, arcképeiket pornográf és erőszakos környezetben helyezik el. Ezt unta meg a német szakmai szervezet.

Bajorországban tavaly ősztől egyetlen helyi általános- és középiskolában sem használhatnak a tanulók mobiltelefont. Hasonló tilalom van érvényben tavaly december óta a görögországi általános és középiskolákban is. Idén márciusban pedig az olasz kormány döntött hasonlóképpen. Ausztria és Franciaország egyelőre még nem határozott a kérdésben, ugyanakkor Nagy-Britanniában a brit pedagógus szakszervezet (NASUWT) főtitkára, Chris Keates is kezdeményezte a mobilok iskolákból való kitiltását.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások