Távozik a fő Thunderbird fő fejlesztője

Távozik a fő Thunderbird fő fejlesztője

2007. október 5. 14:12, Péntek
Máris komoly érvágást szenvedett a népszerű levelezőprogram, hiszen talán a legfontosabb szakember távozik a fejlesztőcsapatból.

Scott MacGregor a blogjában közölte, hogy október közepén elhagyja a Mozilla Corporationt. A Thunderbird egyik fő fejlesztőjének és alapítójának utolsó munkanapja október 12-én lesz. Ezzel a döntéssel a Thunderbird csapat a vezetőinek egyikét veszíti el és mindez akár komoly hatással is lehet a levelezőprogram jövőjére.

MacGregor azt ugyanakkor nem közölte, hogy a jövőben mivel kíván foglalkozni és arról sem írt, hogy miért távozik a csapattól. A legvalószínűbbnek azonban az tűnik, hogy a kiváló szakember nem tudta megemészteni, hogy a Thunderbird a jövőben a Mozillától külön cégként fog működni. Mint ismeretes, a Mozilla és a Thunderbird útjainak lehetséges különválását Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány vezetője már július végén jelezte. Backer a blogjának egyik bejegyzésében írt arról, hogy ideje lenne a népszerű levelezőprogram további fejlesztésére egy külön szervezetet létrehozni.

Nos, az elhatározást tett követte és az alapítvány nemrég bejelentette, hogy a Thunderbird fejlesztését a jövőben a Mozilla egy teljesen új leányvállalata fogja végezni. Eldőlt az is, hogy a cég vezetője a nyílt forráskódú szoftverek szakértője, David Ascher lesz. Tristan Nitot, a Mozilla Europe elnöke kijelentette, hogy a Thunderbird a jövőben több lesz egy egyszerű levelezőprogramnál, többek között lehet benne majd VoIP-, naptár- és azonnali üzenetküldő funkció is. Az új vállalat alaptőkéje 3 millió dollár lesz, amit a Mozilla Alapítvány biztosított a számára.

Ugyanakkor a bejelentést megelőzte egy másik érdekes hír, miszerint a Mozilla fejleszti tovább az Eudora email klienst, Penelope néven. A hivatalos indoklás szerint az új projekt célja a szoftver újratatarozása és integrálása az alapítvány portfóliójába.

Ezek után joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon a Mozilla a Thunderbirdöt lecserélte az Eudorára, és ha igen, akkor miért?

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások