Megrohamozták a rajongók a Radiohead weboldalát

Megrohamozták a rajongók a Radiohead weboldalát

2007. október 11. 14:35, Csütörtök
Valósággal megbénította a brit zenekar honlapját működtető szervereket a rajongók óriási érdeklődése, amit a hetedik sorlemez, az In Rainbows ingyen letölthetővé tétele váltott ki.

Az együttes kedden reggel kör e-mailt küldött a korábban a portálon magukat regisztráló felhasználóknak, amelyben hetedik album letöltési linkje volt. A nagylemezt MP3 formátumban tették elérhetővé, de nincsenek hozzá sem borítók, sem más kiegészítők. Kedd reggel a 48,8 megabájt méretű ZIP-fájl letöltése még zökkenőmentes volt, azonban a később a szerverek fokozatosan túlterheltté váltak. Koránt sem voltak ritka, hogy valakinek akár húsz percet is várnia kellett a letöltés megkezdődéséig. Elsősorban azok voltak gondban, akik nem regisztráltatták magukat vagy nem jelezték előre letöltési szándékukat.

Mint ismeretes, a Radiohead október 2-án döntött úgy, hogy a felhasználókra bízza, mennyi pénzt fizetnek az együttes legújabb albumáért. Ezután előbb a Charlatans nevű zenekar közölte, hogy ingyen letölthetővé teszi a legújabb albumát, majd a Nine Inch Nails vezetője, Trent Reznor az együttes hivatalos weboldalán jelentette be, hogy új úton indulnak el és a jövőben a kiadóktól függetlenül akarnak boldogulni a zenepiacon.


Mark Mulligan, a Jupiter Research piackutató cég elemzője nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a Radiohead így akarta fokozni a rajongók várakozását, s valóban vannak olyan pletykák, miszerint a banda titokban tárgyalásokat folytat az EMI kiadóval a hetedik albuma karácsony előtti megjelentetéséről. Érdekes az is, hogy mivel az együttes nem közölte az eddigi letöltési adatokat az Official U.K. Charts Companynak, ezért a mű nem is szerepelhet a brit slágerlistákon. A zenekar szóvivője mindenesetre bejelentette, hogy sok rajongó 10 eurót fizetett a lemezért és csak kevesen éltek az ingyenes letöltéssel. Ugyanakkor a The Daily Swarm nevű lap tudósítása szerint a Radiohead a 99,99 fontnál nagyobb összegeket nem fogadta el.

Számos online fórumban a felhasználók arról számoltak be, hogy az In Rainbows az első kiadvány, amelyért az elmúlt években fizettek. Sokan viszont bírálták a MP3 formátumú felvételek gyenge minőségét. Az Oink nevű meghívásos rendszeren alapuló brit fájlcserélő közösség éppen emiatt törölte is a rendszeréből az albumot. A P2P-hálózatokban egyébként már a hivatalos megjelenés után szinte azonnal elérhető volt az In Rainbows és a letöltések is gyorsabbak voltak, mintha valaki a hivatalos szerverekkel próbálkozott volna.

A Telegraph brit napilap pedig arról számolt be, hogy a Radiohead és a Charlatans példáját más együttesek, köztük az éppen lemezszerződés nélkül álló Oasis és Jamiroquai is követni akarják.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások