Teleszkóphálózatot neveztek el Paul Allenről

Teleszkóphálózatot neveztek el Paul Allenről

2007. október 14. 10:54, Vasárnap
Kaliforniai tudósok szisztematikusan kutatnak nagy felbontású rádiótávcsövekkel a Földön kívüli intelligens élet nyomai után.

Észak-Kaliforniában található az Allen Telescope Array (ATA) rendszer, amelybe összesen 42 rádióteleszkóp tartozik. Az ATA-t Paul Allenről, a Microsoft társalapítójáról nevezték el, aki a projekt egyik legnagyobb támogatójának számít és aki a program 50 millió dolláros költségvetésének a felét biztosította. A Intelligens Életkutató Intézet (SETI) és a Berkeley Egyetem munkatársai közösen jelentették be, hogy az ATA segítségével kutatnak Földön kívüli intelligens élet nyomai után.



A tervek szerint a hálózatot később kibővítik és így összesen 350 távcsőből áll majd. Az asztronómusok azt remélik, hogy legkésőbb 2025-ig rábukkannak legalább egy Földön kívüli civilizáció jeleire. A szakemberek kijelentették: az ATA az első olyan teleszkóphálózat, amelyet kifejezetten a Földön kívüli élet nyomainak felkutatására fejlesztettek ki és állítottak üzembe.

Seth Shostak, a SETI munkatársa a projektet a Kapcsolat című 1997-es hollywoodi filmhez hasonlította, amelyben Jodie Foster volt a főszereplő. A színésznő a filmben egy megszállott csillagászt alakít, aki megingathatatlanul hisz abban, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban. Ezért fáradtságot nem ismerve kutat az igazát bizonyítható jelek után, mígnem erőfeszítéseit egyszer siker koronázza és a távoli Vega csillag felől rádióüzenetet fog, amely egy intergalaktikus utazásra alkalmas jármű tervét tartalmazza.



"Az Allen Telescope Array körülbelül ugyanígy működik, azzal a különbséggel, hogy itt 200 millió Jodie Foster kutatja a világűrt. Azonban ez a munka még így is tű keresése egy óriási szénakazalban. Ráadásul senki sem tudja hány tű is van a 400 milliárd csillag között" - közölte Seth Shostak. Marko Horvat, a zágrábi egyetem kutatójának egyébként az esély egy Földön kívüli intelligens civilizáció jeleinek vételére nulla és kilenc százalék között van. Ez azonban nem ingatta meg a tudósokat, akik rendületlenül kutatnak a nyomok után.

Azonban nem csak a Földön kívüli civilizációk megtalálása a cél, hanem az is, hogy az összegyűjtött adatok alapján megállapítsák, miként jöhetnek létre a galaxisok.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások