A BRFK a csütörtöki razziáról

A BRFK a csütörtöki razziáról

2007. november 12. 12:04, Hétfő
A rendőrség közleménye szerint a múlt heti házkutatások során közel 30 darab számítógép és számos merevlemez került lefoglalásra, és három személy ellen indítottak eljárást.

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, a rendőrség csütörtök késő délután több szervert lefoglalt szervertermekben. A BRFK az esettel kapcsolatban az alábbi sajtóközleményt adta ki:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztály Gazdaságvédelmi Osztálya közölte, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint megalapozott gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy nagy mennyiségű illegális tartalom érhető el az interneten hozzáférhető szervereken, melynek terjesztése engedélyköteles tevékenység. A szerverek üzemeltetőjének erre a tevékenységre a jogtulajdonosok nem adtak engedélyt, így az ismeretlen személyek magatartásukkal megsértették az alkotók jogát, és ezzel a jogosultaknak jelentős vagyoni hátrányt okoztak.

A szerverek tartalmához oly módon lehetett hozzáférni, hogy egy meghatározott bankszámlára a letöltési időszaknak és sebességnek a függvényében több ezer forintot kellett megfizetni, melyért hozzáférési jogosultságot kapott a fizető, ezáltal az illegális tartalom elérhetővé vált számára. 2007. november 8-án a nyomozók több budapesti és Pest megyei helyszínen tartottak házkutatásokat, melyek eredményeképpen közel 30 darab számítógép és számos merevlemez került lefoglalásra. A pontos tartalom és az okozott vagyoni hátrány összegének megállapítása jelenleg folyamatban van, azonban az elsődleges adatok alapján a vagyoni hátrány mértéke meghaladja a 200 millió forint összeget.



Az ügyben eddig három személy esetében megalapozott a gyanú a bűncselekmény elkövetésére, ellenük az eljárás megindult.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások