Zavaróadók a börtönök közelében

Zavaróadók a börtönök közelében

2007. november 21. 13:16, Szerda
A rabok gyakran használnak olyan eszközöket, például mobiltelefonokat, amelyekhez elvileg nem juthatnának hozzá. Baden-Württembergben most úgy döntöttek, zavaróadókkal akadályozzák meg a fogva tartottak mobiltelefonálásait.

A német szövetségi tartományt vezető CDU-FDP kormánya úgy határozott, hogy fellépnek a börtönökből való mobiltelefonálás ellen. A szakemberek szerint ugyanis a rabok a mobil készülékek segítségével folytathatják üzleteiket vagy akár szökésüket is megszervezhetik. "A projekt országos viszonylatban is egyedülálló" - jelentette be Ulrich Goll baden-württembergi igazságügyi miniszter, miután a tartományi kormány megszavazta, hogy a jövő év végéig zavaróadókat helyeznek el minden helyi büntetés-végrehajtási intézet közelében.

Svájcban tavaly óta alkalmazzák ezt a megoldást, miután kiderült, hogy egy szexuális bűncselekmények elkövetése miatt elítélt férfi egy becsempészett mobiltelefon segítségével szervezte meg szökését. "Ami Svájcban jól működik, nálunk is jól fog. Az egyes zavaróadók telepítési és üzemeltetési költsége több százezer euró, de mindenki biztos lehet abban, hogy az állampolgárok mobiltelefonálásait nem fogják zavarni az új rendszerek" - mondta Ulrich Goll.


A zavaróadók elhelyezése eddig tilos volt Németországban, azonban nemrég olyan döntés született, miszerint az egyes tartományok dönthetnek arról, hogy elhelyeznek-e hasonló állomásokat a területükön található börtönök közelében. Baden-Württembergben ezenkívül egy olyan készüléket is alkalmazni akarnak, amely kimutatja, ha valakinél mobiltelefon van. Az egyetlen probléma, hogy az eszköz csak az éppen működő telefonokat jelzi.

Míg 2003-ban 18 baden-württembergi büntetés-végrehajtási intézetben összesen 26 mobiltelefont találtak a cellaellenőrzések során, addig 2004-ben már 118-at, 2005-ben 96-ot, tavaly pedig már 171-et. "Az illegális mobiltelefonálások veszélyeztetik a belső biztonságot és rendet" - indokolta a döntést Günther Oettinger baden-württembergi miniszterelnök.

A megoldás nem új keletű, hiszen korábban a mexikói Monterrey városában található Szent Szív Templom vezetői döntöttek úgy, hogy egy profi zavarórendszert szereltetnek fel a miséket megzavaró mobilok használatának megakadályozására, és a francia gazdasági miniszter is engedélyezte, hogy a filmszínházak, koncerttermek és színházak a vételt zavaró blokkolókat vezessenek be a telefonok elnémítására.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások