100 Gigabites adatátviteli rekord rézkábelen

100 Gigabites adatátviteli rekord rézkábelen

2007. november 22. 14:50, Csütörtök
A Pennsylvania Állami Egyetem kutatói olyan megoldást mutattak be az IEEE High Speed Study Group előtt, amelynek a segítségével jelentős mértékben megnövelhető a rézkábelek adatátviteli sebessége.

A szakemberek új rekordot értek el, amikor egy hagyományos rézkábel maximális adatátviteli értékét sikerült feltornászniuk egészen 100 gigabit/s-ra, ami az eddigi rekord tízszerese. Azonban a képet némileg árnyalja, hogy ez a sebesség csupán 70 méter távolságig volt stabil. A rekord a Nexans cég CAT7-es, 10 gigabit/s-os maximális adatátviteli sebességű rézkábelének vizsgálata és modellezése után született meg. Az egyetem munkatársai ugyanis a kapott eredmények és információk alapján kifejlesztettek egy különleges adó-vevő egységet, amely az interferenciát a minimális mértékűre szorította le, és új hibajavító eljárásokat alkalmaztak.

"Elvileg a 100 gigabit/s-os sebesség akár több mint 70 méter távolságig is lehetséges. Jelenleg éppen ennek bebizonyításán dolgozunk. Szeretnénk elérni, hogy az érték 100 méter esetén is stabil maradjon" - közölte Ali Enteshari, az egyetem kutatója.

"Már egy ilyen kicsinek tűnő növekedés is hatalmas lépés lenne. A rézkábeleket jelenleg elsősorban otthoni vagy belső hálózatokban használják, ezeken a helyeken ugyanis az optikai kábelek alkalmazása túl drága" - reagált a hírre Joachim Fabini, a Bécsi Műszaki Egyetem Szélessávú Kommunikációs Intézetének munkatársa. Azonban amíg egy ilyen megoldás elterjedhet, sok időnek kell még eltelnie. Ennek az a legfőbb oka, hogy a jelenlegi modemek nem támogatják ezt az adatátviteli sebességet és a használt chipek mérete is még túl nagy. A Pennsylvania Állami Egyetem tudósai ezért úgy vélték, legalább két-három mikrochip-generáció múlva jelenhetnek csak meg az első kompatibilis modemek.

Tavaly német és holland szakembereknek először sikerült 107 gigabit/s-os adatátviteli sebességgel továbbítaniuk 160 kilométer távolságra adatokat optikai hálózaton.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások