Vizsgálják a BitTorrent blokkolását

Vizsgálják a BitTorrent blokkolását

2008. január 11. 08:24, Péntek
Pontosabban a fájlcserélő hálózatok állítólagos blokkolását a tengerentúlon: bár a Comcast továbbra is tagad, mégis együttműködik a szövetségi illetékesekkel a forgalmat befolyásoló manőverei vizsgálatában.

A Comcast ellen még tavaly nyáron merült fel a gyanú, hogy bizonyos esetekben nemcsak korlátozza, de teljes mértékben ellehetetleníti a különböző fájlcserélő alkalmazások használatát. Több hónapnak kellett eltelnie, mire a felhasználói észrevételeket hivatalos helyeken is elkezdték ismételgetni és most végre a Szövetségi Kommunikációs Bizottság is foglalkozik az üggyel. Egyelőre arra tettek ígéretet, hogy alaposabban körülnéznek.

Legalábbis erről beszélt a héten Kevin Martin, a bizottság első embere, megerősítve, hogy valóban megindítják a vizsgálatot a szolgáltató ügyében és ebbe természetesen a céget is bevonják majd. A Comcast időközben üdvözölte a lépést és rögtön jelezte, hogy kész együttműködni az illetékesekkel. Azt azonban továbbra is határozottan tagadják, hogy bármikor blokkolták volna a fájlcserélő hálózatok vagy alkalmazások elérését. David Cohen alelnök egyenesen kijelentette, hogy sem a múltban, sem pedig a jövőben nem fognak ilyen eszközhöz folyamodni.

A Comcast magyarázata szerint mindössze annyi történt, hogy a hálózati forgalmat igyekeztek befolyásolni, csökkenteni és kiegyenlíteni, amely számos esetben csökkenthette például a fájlcserélés sebességét. Arról azonban nincs szó, hogy szándékosan blokkolták volna az elérést, vagyis alaptalanok azok a felhasználói vádak, amelyekben éppen ezt róják fel a cégnek.

Az más kérdés, hogy az FCC hogyan vélekedik majd erről - mivel a Comcast 11 millió előfizetőjével az Egyesült Államok második legnagyobb szélessávú szolgáltatójának számít, minden lépését figyelemmel kísérik, különös tekintettel a semleges nettel kapcsolatos ügyekben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások