Bajorország engedélyezi az online házkutatást

Bajorország engedélyezi az online házkutatást

2008. január 22. 10:36, Kedd
A szövetségi tartomány vezetői teljesen új úton indulnak el az online házkutatások tekintetében és nem várják meg a német alkotmánybíróság döntését sem.

"Nem várunk, nem várhatunk tovább az online házkutatásokkal, mert sajnos a terroristacselekmények veszélye nem virtuális, hanem nagyon is reális. Függetlenül a berlini döntésektől a bajor biztonsági szerveknek biztosítani fogjuk azt a lehetőséget, hogy betekinthessenek a gyanúsítottak számítógépeibe. Az ehhez szükséges törvénytervezet már készül és azt beterjesztjük majd a helyi parlament elé" - jelentette ki Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.

"Amennyiben meglesz a német alkotmánybíróság ítélete, annak megállapításait - gond nélkül - akár még a parlamenti vita keretében is beépíthetjük a végleges törvénybe. Ez a téma azonban - sokak aggodalmával ellentétben - nem arról szól, hogy a magánemberek életébe vájkáljunk, még akkor sem, ha erre a szakembereknek eszközeik segítségével lehetőségük lenne anélkül, hogy a felhasználók bármit is észrevennének. De senkinek sem kell attól tartania, hogy a szerelmes leveleit fogjuk elolvasni, mert minket nem ezek a dokumentumok érdekelnek" - tette hozzá a politikus.

"Évente legfeljebb egy tucat ilyen akció lesz. Több száz vagy több ezer akció végrehajtásához sem a személyi, sem a technikai feltételek nem adottak jelenleg és nem is szeretnénk ennyi internetes házkutatást végeztetni. Minden akciót én fogok engedélyezni, és csak akkor, ha valóban komoly gyanú áll fenn és valóban szükségesnek ítélem, például egy terroristacselekmény veszélye esetén. Ráadásul minden bevetést jóvá kell hagynia a bajor parlament alkotmányvédelmi kérdéseket felügyelő bizottságának is" - mondta végül Joachim Herrmann.

A bajor belügyminiszter szavait mindenesetre egyaránt felháborodva fogadták az SPD és az FDP politikusai. Dieter Wiefelspütz, az SPD parlamenti frakciójának belpolitikai szóvivője azt vetette Herrmann szemére, hogy nem tiszteli a német alkotmánybíróságot. Max Stadler, az FDP parlamenti frakciójának belpolitikai szóvivője szerint Herrmann láthatóan folytatni akarja elődje, Günther Beckstein jelenlegi bajor miniszterelnök "Fekete Seriff" néven elhíresült politikáját. "Ez nem több, mint erődemonstráció. Az új belügyminiszter a konzervatív szavazóknak be akarja bizonyítani, hogy a keményvonalas politika mellett kötelezte el magát. Az alkotmánybíróság döntése előtt semmi értelme nincs egy ilyen törvény megalkotásának" - közölte Max Stadler.

Az először Svájcban felmerült, de a német vezetőknek szintén megtetsző online házkutatások ötlete megosztja a német közvéleményt. Angela Merkel német kancellár támogatja, Brigitte Zypries igazságügyi miniszter azonban ellenzi az ilyen akciókat lehetővé tévő törvény elfogadását. Korábban a német legfelsőbb bíróság előbb első, majd másodfokon is elutasította a törvénytervezetet, így a kérdésről most a német alkotmánybíróság dönt. Wolfgang Schäuble német belügyminiszter egyébként éppen néhány nappal ezelőtt ismertette legújabb módosító javaslatait, melyek szerint az eddig védettséget élvező csoportokat (papok, büntetőjogi kérdésekkel foglalkozó ügyvédek és képviselők) is le lehetne hallgatni és a számítógépeiken házkutatásokat lehetne tartani.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások