Videokamerákkal ellenőrzik a bécsi lakóházakat

Videokamerákkal ellenőrzik a bécsi lakóházakat

2008. február 19. 15:37, Kedd
Az Osztrák Adatvédelmi Bizottság (DSK) engedélyezte, hogy a bécsi lakóházakban rendszeresen megfigyeljék a garázsokat, a lifteket és a szeméttárolókat.

A Wiener Wohnen nevű cég összesen 220 000 lakást felügyel. Mivel a vandalizmus komoly és egyre növekvő problémát jelent, a vállalat ezért arra gondolt, hogy videokamerák felszerelésével igyekszik elrettenteni az elkövetőket. "Az új rendszer várhatóan idén április elsejétől működik majd egyelőre hét lakóházban. A készülék felszerelése már folyamatban van" - jelentette be a Wiener Wohnen szóvivője.

A DSK döntése értelmében 2009. december 31-ig hét lakótömbben kamerázhatók be a garázsok, szeméttárolók és felvonók, azonban a felvételeken nem látszódhatnak a házak és a lakások bejáratai, mivel az már beavatkozás lenne az emberek magánéletébe. A próbaüzem egyelőre négy körzetre, illetve bécsi kerületre terjed ki (Bezirk Landstraße, Simmering, Rudolfsheim-Fünfhaus és Donaustadt).

Az osztrák Adatvédelmi Bizottság kikötötte azt is, hogy a kamerák által rögzített felvételek kizárólag a vandálok megfigyelésére és azonosítására használhatók fel, más célokra nem. A videókat legfeljebb 72 órán lehet tárolni, utána törölni kell őket. A cégnek ráadásul nyilvántartást is kell vezetnie, amelyből világosan kiderülhet, hogy a készülék felszerelése után csökkent-e a rongálások száma vagy sem. A feljegyzést 2009. december 31-e után a vállalat köteles bemutatni a DSK-nak. A Wiener Wohnen létrehozott egy forródrótot, ahol bárki bejelentheti a tudomására jutott rongálásokat és ahol az érintett lakók feltehetik a kamerákkal kapcsolatos kérdéseiket.

"Úgy véljük, hogy a videokamerák elhelyezése nem old meg semmilyen problémát. Ugyanis a magánszféra nagyfokú megsértéséhez képest a kamerák csak látszólagos biztonságot jelentenek" - jött a jogvédők menetrendszerű bírálata Marie Ringlertől, a bécsi Zöldek technológiai ügyekben illetékes szóvivőjétől.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások