Ruha alá is belát egy új kamera

Ruha alá is belát egy új kamera

2008. március 10. 11:25, Hétfő
A járókelők, sorban állók ruházata alá is betekinthetnek egy új brit fejlesztéssel a biztonsági szolgálatok, nagyban növelve ezzel a szűrések hatékonyságát. A megoldás ezen a héten mutatkozik be a nagyközönség előtt.

A ThruVision cég T5000 néven készítette el legújabb fejlesztését, ez ugyanis nem az első a sorban, ám jelentős előrelépést nyújt a biztonsági kamerák területén. Az újítás lényege, hogy a megfigyelt személyek ruházata alá is be tudnak tekinteni a különböző biztonsági és megfigyelő szolgálatok, ezzel pedig nagymértékben leegyszerűsödik a kiemelt fontosságúnak tartott létesítmények biztosítása.

A T5000 segítségével akár 25 méteres távolságból is ellenőrizhető, hogy az illető személy milyen tárgyakat visel a ruhája alá rejtve. A megoldás előnye, hogy a testvonalakat nem fedi fel, így jóval kevesebben tartják majd jogsértőnek, technikai és biztonsági túlzásnak. Ez a korlát mind a fém, mind pedig a nem fémből készült tárgyakra egyaránt vonatkozik, így a hagyományos fémdetektor kapuknál is előnyösebbnek bizonyulhat. "A terrorista cselekmények az elmúlt években megrázták a világot és a biztonsági intézkedések mindenütt megszigorodtak" - magyarázta Clive Beattie, a cég vezérigazgatója. Szerinte a megoldás kulcsfontosságú lehet a további erőfeszítésekben.

A leskelődő technika azon a megfigyelésen alapul, hogy minden tárgy és személy alacsony szintű elektromágneses sugárzást bocsát ki magából. A Terahertz néven emlegetett sugarak az infravörös és a mikrohullámú sugárzás között helyezkednek el, terjedésében a felhőréteg, illetve a falak sem jelentenek akadályt. Felhasználását a cég a nagy forgalmú repülőtereken, bevásárlóközpontokban, illetve kiemelt fontosságú sporteseményeken tartja lehetségesnek, sőt kívánatosnak - természetesen sok függ attól, hogy a további tesztek során milyen vélemény születik a másik oldal, a felhasználó cégek és szolgálatok részéről.

A T5000 a brit belügyminisztérium által ezen a héten megrendezendő HOSDB-kiállításon mutatkozik be.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások