Zsákutca a videokamerás megfigyelés?

Zsákutca a videokamerás megfigyelés?

2008. május 8. 14:49, Csütörtök
Érdekes kijelentéseket tett Mike Neville, a Scotland Yard videomegfigyelési részlegének vezetője egy londoni biztonságtechnikai konferencián. A szakember beszédében elmondta, hogy hiába van Nagy-Britanniában több mint négymillió videokamera, a bűnözést - a megfelelően képzett személyzet híján - nem tudták visszaszorítani, ráadásul a bűnözők sem félnek túlzottan a készülékektől.

"Az egész hálózat egy hatalmas fiaskó. Fontmilliárdokat adunk ki technikai felszerelésekre, de arra gyakorlatilag senki sem gondolt, hogy ezeknek az eszközöknek a képeit a rendőrség hogyan értékelje ki és hogyan alkalmazza bizonyítékként a bíróságokon" - foglalta össze tömören cseppet sem hízelgő véleményét Mike Neville.

Közlése szerint egyszerűen nincs elég képzett rendőr a beérkező felvételek elemzésére. Főleg ennek köszönhető, hogy a statisztikák szerint csupán a bűncselekmények 3 százalékában fogták el az elkövetőket a kameráknak köszönhetően. Komoly problémát jelent az is, hogy hiába van több millió biztonsági kamera felszerelve országszerte, a bűnözőket ez önmagában nem rettenti el a bűncselekmények elkövetésétől és nem tartanak attól sem, hogy a filmek alapján kerülnek a rácsok mögé.


Graffiti egy falon: "Mit nézel?"

Nem csoda tehát, hogy Mike Neville és kollégái ezért mindenképpen változtatni szeretnének a jelenlegi helyzeten. Többek között felmerült egy új adatbázis létrehozásának, valamint új rendőrségi szoftverek használatának az ötlete. Utóbbiak segítségével különböző szempontok szerint lennénk kiszűrhetők a bűnözők és felderíthetők a gyanúsan viselkedő személyek. "Amennyiben a bűnözők azt látják, hogy a készülékek dolgoznak, akkor ennek van visszatartó ereje és valószínű, hogy nem követik el a tervezett bűncselekményt" - tette hozzá a Scotland Yard részlegvezetője.

Nagy-Britanniát - nem véletlenül - eséllyel pályázhatna a Big Brother-díjra, hiszen becslések szerint összesen 4,2 millió magán és állami videokamera van felszerelve és egy átlagos brit állampolgárt naponta körülbelül 300-szor fotóznak le vagy vesznek fel a szalagokra.. Úgy tűnik azonban, hogy ezek többsége mit sem ér. A britek ennek ellenére hajthatatlanok és felmerült annak ötlete is, hogy szeptembertől biztonsági készülékeket szerelnek az iskolatermekbe is, hogy így akadályozzák meg a lopásokat és a vizsgákon a csalásokat, puskázásokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások