Bécs: Linux mellé Vista

Bécs: Linux mellé Vista

2008. június 5. 10:51, Csütörtök
A korábbi álláspontjukkal teljesen ellentétes lépésre szánták el magukat az osztrák főváros vezetői: több millió eurót költenek Microsoft operációs rendszerek és irodai szoftverek beszerzésére.

. Bécs eddig az alternatív városvezetés egyik mintapéldájának számított és sok szakember szimpátiáját vívta ki azzal, hogy igyekezett más utat keresni, például a szoftverek beszerzésében. Azonban a városi tanács most bejelentette, hogy kereken nyolcmillió eurót fordítanak a következő hetekben a Windows Vista beszerzésére és a meglévő közigazgatási rendszerekhez való integrálására. A beruházást egyedül a helyi Zöldek nem szavazták meg.

A tervek szerint első lépésként a városi óvodákban található 750 számítógépen lévő a Wienux nevű Linux-disztribúció kap új "társat" a Windows Vista "személyében". Emellett döntés született arról is, hogy a jelenleg használt Windows 2000 operációs rendszereket és Office 2000 irodai programcsomagokat is Windows Vistával és Office 2007-rel váltják fel. A csere összesen 7,6 millió euróba kerül, ezenkívül a 2600 licenc beszerzéséért összesen 324 000 eurót fizet az osztrák főváros. A Wienuxos gépekre kerülő Vista-licencek díja 105 000 euró.

Bécsben ugyan eddig a közigazgatásban használt 32 000 PC-ből csupán ezren futott Linux, azonban Marie Ringler városi tanácsnok, a bécsi Zöldek technológiai kérdésekre szakosodott szóvivője szerint ez akkor is nagyon komoly csapás a település Linux-programjára nézve. Leginkább azon háborodtak fel a szakemberek, hogy a változtatást nem biztonsági vagy más fontos szemponttal indokolták a bécsi vezetők, hanem azzal, hogy az óvodákban használandó új nyelvi szoftver kizárólag az Internet Explorerrel futtatható, a Firefox-verzió pedig csak jövőre készül el, egy évet pedig nem akartak várni.

"A most elköltendő pénz töredékéből meg lehetett volna oldani, hogy a Firefoxos változat előbb készüljön el" - érvelt Marie Ringler. A szóvivő úgy vélte: semmi sem indokolja a Windows Vistára való átváltást, ráadásul Bécs ezzel a lépéssel félig-meddig feladja a nyílt forráskódú alkalmazásokkal kapcsolatos beszerzési koncepcióját. Ráadásul ezt támasztja alá, hogy az osztrák főváros nem támogatja a környéken található közel ezer nyílt forráskódú szoftverfejlesztőt és céget sem.

Klaus Rohra, a Vista-beszerzésekkel megbízott MA 14 szóvivője megerősítette az átállás hírét, azonban elmondta, hogy a lépésre nem csak a programkompatibilitási hibák miatt van szükség, hanem azért is, mert sok számítógép hardverelemeit egész egyszerűen nem ismerte fel a Wienux. Azonban az operációs rendszerről nem mondanak le, továbbfejlesztik. "Linuxszal kezdtünk és sok kolléga már megszokta az operációs rendszert. Egyes programok viszont nem futnak jól a Wienux alatt. Valójában a döntés hátterében a pedagógiai lehetőségek kibővítése áll. Összességében teljesen elégedettek vagyunk a Wienuxszal. Meggyőzött, azonban van néhány gyengéje" - közölte a döntés után Christine Spieß, a bécsi óvodákért felelős részleg vezetője.

"A kiválasztott nyelvi programhoz nem csak az Internet Explorerre, de számos kiegészítőre is szükség van. Próbálkoztunk a Wine nevű emulátorral, de kiderült, hogy nem kompatibilis számos oktatási szoftverrel. Gyakoriak voltak a rendszerösszeomlások. Jelenleg 2-3 szakember foglalkozik a Wienux továbbfejlesztésével. Maga a projekt nem kerül túl sokba, azonban elértünk bizonyos határokat" - tette hozzá Erwin Gillich, a bécsi városi informatikai részleg vezetője. A mostani beszerzés során számítógépenként 31 euróba kerül a Windows Vista- és 62 euróba az Office 2007-licenc.

Bécs 2005-ben döntött úgy, hogy búcsút int a Microsoftnak és a Windows operációs rendszernek és helyette Wienux-disztribúciót és Open Office irodai programcsomagokat telepítenek a közigazgatási számítógépekre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások