Egész Európában fellépne a kalózok ellen Franciaország

Egész Európában fellépne a kalózok ellen Franciaország

2008. július 19. 16:21, Szombat
Valósággá válhatnak az Anti Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) egyezmény ellenzőinek rémálmai, ugyanis a francia kormány egyik tagja bejelentette: az egész kontinensre, sőt az egész világra kiterjesztenék a megállapodást.

Alig vette át az Európai Unió elnökségét Franciaország, máris kampányba kezdett az internetes szoftverkalózok és a fájlcserélők ellen. Luc Chatel, a francia kormány gazdasági és fogyasztóvédelmi kérdésekért felelős államtitkára beszédében most jelezte: konkrét lépéseket terveznek a fájlcserélés európai szintű visszaszorításáért és ebben a harcban globális szintű eredményeket akarnak elérni. A politikus szerint a jövőben többek között az eddiginél jobban figyelnének a hamis szoftverekre, játékokra, filmekre és zeneszámokra és eltökélt céljuk a HADOPI nevű hivatal létrehozása.

Franciaország azonban nem elégszik meg ennyivel. Az európai uniós országokban a fájlcserélők elleni harcot az OLAF nevű európai korrupció-ellenes hivatal koordinálná. Nemzetközi szinten pedig kétoldalú megállapodásokkal gyakorlatilag a Föld minden országára kiterjesztenék az ACTA-egyezményt. Az együttműködésre nem hajlandó államokra pedig nyomást gyakorolnának. A konkrét javaslatokat a francia kormány képviselői az Európai Unió versenyügyi tanácsának szeptember 25-i és 26-i ülésén ismertetik majd.

A tervezett intézkedéseket és büntetőjogi szigorításokat Daniel Caspary, az Európai Parlament konzervatív frakciójának, valamint a nemzetközi kereskedelmi bizottságának tagja is megerősítette az Intellectual Property Watch-nak, azonban elmondta azt is, hogy van még néhány tisztázandó kérdés, elsősorban a polgári jogok területén. A bizottság egyik tagja, Gianluca Susta által kidolgozott és június végén bemutatott javaslatcsomag szerint az Európai Bizottságnak kötelessége fellépni a kalózok ellen, illetve a TRIPS nevű WTO-egyezmény szellemi tulajdon védelmére vonatkozó részének kibővítése mellett.

A HADOPI létrehozása tavaly novemberben merült fel, az erről szóló tervezetet idén fogadta el a francia kormány. Civil szervezetek néhány hete arra figyelmeztettek, hogy a médiavállalatok érdekeit védő európai parlamenti képviselők még a nyáron el akarják fogadtatni a tartalomszűrők bevezetését és ezzel egész Európára kiterjesztenék a HADOPI-rendszert. Az ACTA első részletes anyaga május végén szivárgott ki. Az elképzelésekre jó példa, hogy az ACTA-tárgyalásokon résztvevő Német Ipari Szövetség (BDI) azt javasolta, hogy a fájlcserélést minősítsék lopássorozatnak.

A szellemi tulajdon védelme szóba került a Hokkaidóban megrendezett legutóbbi G8-as csúcstalálkozón is, a világ legfejlettebb országainak vezetői résztvevő politikusok megállapodtak arról, hogy az ACTA-egyezményt még az idei év végéig elfogadják.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások