Bűnrészes a Rapidshare

Bűnrészes a Rapidshare

2008. október 9. 09:43, Csütörtök
A Hamburgi Tartományi Bíróság (OLG Hamburg) döntése szerint a szolgáltató által alkalmazott MD5-szűrő önmagában nem elég a szerzői jogsértések kivédésére.

A bíróság a júliusi, de csak most nyilvánosságra hozott Az.: 5 U 73/07 számú ítélettel gyakorlatilag kimondta, hogy a Rapidshare bűnrészes minden, a rendszere segítségével elkövetett szerzői jogi bűncselekményben. Azt ugyanakkor a testület nem vizsgálta, hogy a szolgáltató felelős-e a hálózatába feltöltött illegálisan másolt tartalmakért. Az OLG Hamburg a határozatával megerősítette a városi bíróság márciusi döntését, ugyanakkor a Kölni Tartományi Bíróság tavalyi álláspontjával ellentétes ítéletet hozott. Utóbbi testület ugyanis úgy vélte: amennyiben a cég az értesítések után azonnal törli a vitatott fájlokat, nem követ el bűncselekményt. A mostani határozat alapján a Rapidshare ellen bárki indíthat kártérítési pert és egy elmarasztaló döntés esetén a szolgáltató komoly pénzbírságra számíthatna. Ezenkívül köteleznék a további jogsértések megelőzésére.

A vállalat az eljárás során azzal érvelt, hogy MD5-szűrőket használ az új illegális kópiák feltöltésének megakadályozására és azok megjelentetésére. Ennél többet viszont nem tehet, hiszen akkor a rendszer elveszíteni az értelmét és lehúzhatnák a rolókat. Az OLG Hamburg álláspontja szerint viszont az MD5-szűrők önmagukban nem jelentenek elég és megbízható védelmet, hiszen csak a már ismert fájlok ellen alkalmazhatók sikeresen. A cégnek ennél jóval többet kellene tennie, hogy minden lehetséges módon megakadályozza az illegálisan másolt tartalmak felkerülését a világhálóra.

A bíróság a német távközlési törvény hetedik paragrafusának második bekezdésére hivatkozott, amely kimondja, hogy azok a tartalomszolgáltatók is kötelezhetők fájltörlésekre, illetve -blokkolásokra, akik nem vonhatók felelősségre a felhasználók által elkövetett jogsértésekért. Ez azt jelenti, hogy a Rapidshare kötelezhető akár a látogatói IP-címének tárolására, valamint elemzésére is. Így a jövőben a gyakran és sok illegálisan másolt tartalmat feltöltő felhasználók IP-címét blokkolnák, ezáltal megakadályoznák az újabb fájlok világhálóra kerülését.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások