AMD asztali és mobil tervek 2011-ig

AMD asztali és mobil tervek 2011-ig

2008. november 15. 15:16, Szombat
Az AMD megtartotta elemzői találkozóját, amelyen számos fontos tervről és elképzelésről szó esett. Bár a cég nem hisz a netbook megoldásokban, jönnek saját ultramobil chipjeik, míg a hibrid processzorok megjelenése csúszik.

A találkozó fontosabb előadásait és beszámolóit a cég hivatalos oldalán tekinthetjük meg - a sajtóközlemények helyett ezúttal elsősorban videostream formájában. Választ kapunk azonban számos kiemelt kérdésre, hiszen az eseményen végre ismertették a cég terveit, így világos képet kapunk a 2011-ig terjedő időszak várható újdonságairól és a vezetés elképzeléseiről. Nézzük, mivel is készül az AMD a verseny folytatására.



Bár a közzétett képeken az asztali és a mobil vonal tervezett fejlesztési útiterve egyaránt látható, a fő hangsúlyt ezúttal a mobil változatokra helyezték, mivel ez utóbbi tartogathat több meglepetést a érdeklődőknek. Az eddig is tudtuk, hogy 2009-2010-ben a Deneb és Propos négymagos chipek uralják majd az asztali szegmenst, őket pedig a 32 nanométeres utódok váltják majd le 2011-ben. Érdekes módon azonban a találkozón egyetlen szót sem ejtettek a korábban beharangozott Bobcat chipekről (bár a tervek kukázását az AMD tagadja), ehelyett a Congo és Yukon kódnevű mobil platformokról esett szó, amelyek egy- és kétmagos, 25 watt alatti fogyasztással érkező chipekre támaszkodnak.



Ez a két platform hivatott meghódítani az ultramobil és mainstream mobil szegmenst, elsőként 65, a következő év második felében pedig már 45 nanométeres chipekkel. Az ultramobil vonalon csak 2010-ben érkezik a 45 nanométeres generáció a Geneva képében, ami azt jelzi, hogy az AMD nem fordít kitüntetett figyelmet a netbook megoldásokra. A cég szóvivője el is árulta, hogy nem igazán hisznek ezekben a fejlesztésekben, ehelyett inkább a teljes PC-élményt nyújtó megoldásokra szavaznak, amelyek hasonlóan kis kialakítással, ám nagyobb (nem 8-10-12 hüvelykes) kijelzővel érkeznének. Ezekben szerintük nem csalódhatnak a vásárlók - az más kérdés, hogy a netbook szegmens igencsak sikeresnek és népszerűnek tűnik.

A 32 nanométeres generáció minden vonalon 2011-ben érkezik majd, immár egységesen DDR3-támogatással. A Swift kódnéven emlegetett hibrid (Fusion) chipek is ekkor jelenhetnek meg, a cég ugyanis közölte, hogy csúszik a megjelenés, és 2009 második felében valószínűleg nem kerül majd sor a debütálásra. A Llano  kódnéven a táblázatban is szereplő APU-k az asztali és mobil vonalon egyaránt elérhetők lesznek, négymagos kiszerelésben, amelyet egy grafikus chip egészít majd ki, valamint beépített DDR3-vezérlő és 4 MB gyorsítótár.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások