25 éves a Macintosh

25 éves a Macintosh

2009. január 24. 13:59, Szombat
Egy negyedszázaddal ezelőtt bukkant fel a piacon az első Macintosh számítógép, amelyhez hasonló rajongást kevés fejlesztés váltott ki a személyi számítógépek szegmensében. Az Apple is hosszú utat tett meg ez idő alatt.

A napokban számos internetes portál megemlékezett a 25. születésnapról, a cég ugyanis 1984 januárjában dobta piacra az első Mac számítógépet, mégpedig eredetileg 128 kB memóriával, amelyet hamarosan 512 kB-ra növeltek. Az első igazi áttörést a Mac II révén érték el, amely jóval nagyobb népszerűségre tett szert a színes kijelzőnek köszönhetően, a nyolcvanas évek legvégén pedig felbukkant a Macintosh SE/30, amely immár erősebb processzort és 80 MB-os merevlemez tartalmazott - ez azonban horribilis, 6500 dolláros árat eredményezett, amely az IBM AT szintjével vetekedett. A régmúlt néhány érdekesebb fejlesztései között ezen az oldalon böngészhetünk.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a fontosabb fejlesztések, a Mac család igazi különlegességei vajon Steve Jobs, avagy az alatta dolgozó mérnökök (sokak szerint az igazi újítók) kezdeményezőkészségének köszönhetők. az azonban biztos, hogy Jobs távozása után az Apple mélyrepülésbe kezdett. A piaci részesedés folyamatosan csökkent, a továbbra is a Motorola 68k processzorokra épülő konfigurációk nem tudtak komoly eredményeket elérni - egészen a kilencvenes évek elejéig, amikor is Jobs visszatérését követően az első iMac végre ismét igazi újításokat hozott magával.

Ekkor fontos váltásra került sor, hiszen az Apple a Motorola és az IBM közös munkája révén immár az új PowerPC chipekre támaszkodhatott, amelyeket a cég G3, G4, majd pedig G5 néven alkalmazott saját összeállításaiban. A PowerPC uralma egészen 2005-ig tartott, amikor Jobs egy sokat vitatott, ám végül sikeresnek ítélt lépés eredményeként az Intel fejlesztései mellett tette le voksát - innentől kezdve az új Mac számítógépek immár az Intel chipjei köré épültek, ami idővel lehetővé tette a Windows alkalmazását is. Ennek egyesek örültek, mások viszont attól tartottak, hogy az Apple a Mac igazi különlegességéről mond le a redmondi platform támogatásával.

Az persze nem kérdés, hogy a nyolcvanas évek közepén megjelent megoldásai révén az Apple örökre beírta nevét a számítógépes történelembe. Az olyan merész húzások, mint a grafikus interfész támogatása, az azóta is egyetlen gombot tartalmazó egér alkalmazása, kétségkívül megérték a fáradozást. Jól bizonyítja ezt, hogy a két évtizeddel ezelőtt oly népszerű egyéb számítógépes családok (Commodore Amiga, Atari stb.) közül szinte egyedül az Apple maradt életben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások