Sikeresnek ítélik az Apple plat­form­vál­tá­sát

Sikeresnek ítélik az Apple plat­form­vál­tá­sát

2006. július 2. 13:02, Vasárnap
Egy év elteltével a legtöbb elemző egyetért abban, hogy sikeres volt Steve Jobs merész lépése, a vállalat nagyobb gondok és fennakadás nélkül váltott az Intel processzoraira, lecserélve meglévő termékeit.

A MacWorld kutatócégek szakértőit, fejlesztőket és a partnerek képviselőit is megszólaltatta, hogy a vélemények alapján értékelje az elmúlt egy évet, illetve felmérje az előttünk álló időszakban kínálkozó lehetőségeket. A válaszokból kiderült, hogy a megkérdezettek nagy része igencsak elégedett az átállás alakulásával és meglepően jónak értékeli annak sebességét és kiemeli a fennakadások hiányát. Steve Jobsék tehát az érdekeltek szerint ezúttal is jó munkát végeztek, igaz, néhány területen még van mit bepótolni.

A Gartner és egyéb kutatócégek határozottan kedvezőnek ítélik meg a platformváltást, amely meglepetésükre semmilyen nagyobb fennakadást nem okozott. "Jobbára fájdalommentes átállásról beszélhetünk - a teljesítmény sikerült növelniük, miközben a megszokott szinten tartották az árakat" - jelentette ki Van Baker, a Gartner kutatásokért felelős alelnöke. Egy év alatt a hardver nagy részét lecserélték, és a nagyobb fejlesztőket is sikerült megnyerni az ügynek, akik kivétel nélkül ígéretet tettek szoftvereik natív változatának elkészítésére.


Jobs immár az Intel mellett érvel

Az eseményekről mi is folyamatosan beszámoltunk: a tavaly júniusi bejelentést követően elsőként az iMac és MacBook gépek mutatkoztak be, mégpedig hat hónappal a tervezett időpont előtt, még a januári MacWorld rendezvényen. Az Apple ezzel egy időben jelezte, hogy nincs kifogásuk a Windows alkalmazása ellen, bár az elkövetkező hónapokban, egészen a Boot Camp áprilisi megjelenéséig többnyire az operációs rendszer felerőszakolása volt a téma. Az elemzők már májusban pozitívan nyilatkoztak a fejleményekről, kiemelvén, hogy a vártnál kedvezőbb áron jelentek meg az új Intel-alapú összeállítások. Az Apple egy év alatt sikeresen lecserélte laptopjait, egyedül a csúcskategóriás asztali megoldásokkal, valamint a szerverekkel maradtak adósak. Ez utóbbit azzal magyarázzák, hogy az Intel újdonságaira várnak, amelyek a jelenlegi chipekhez képest nagyobb teljesítményt nyújtanak majd.

Egyedüli "adósságnak" a szoftverek univerzális - natív módban futó - változatának elkészítését tartják, ami eddig még nem valósult meg. Bár már elérhető az Apple saját Rosetta emulációs megoldása, a sebesség szinten tartása, illetve további növelése miatt elengedhetetlen a natív üzemmód. A három leginkább várt csomagként a Microsoft Office, az Adobe Creative Suite, illetve QuarkXPress szerepel az összeállításban, amelyek új verziója egyelőre várat még magára. Az Adobe jövő tavaszra ígéri a megjelenést, míg a másik két cég nem közölte terveit. A késlekedés azonban a szakértők szerint nem okoz fennakadást az átállás befejezésében, mindössze apró kényelmetlenséget jelent.

A gyors előrehaladás azonban aggodalomra ad okot a fejlesztők egy részénél, akik attól tartanak, hogy termékeiket hamarosan kiszorítják a Windows-natív megoldások. Ha az átállás ilyen egyszerű, ez a PowerPC platformra fejlesztett szoftverek fokozatos eltűnését jelentheti, igaz, az Intel chipjeinek kizárólagossá tételével ez előbb-utóbb elkerülhetetlen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások