Jövőre jöhet az új Xbox konzol

Jövőre jöhet az új Xbox konzol

2009. június 17. 12:30, Szerda
Kiszivárogtak a Microsoft konzolos tervei, a jól értesültek pedig egy frissített processzorral és grafikus kártyával, valamint több memóriával érkező utódról írnak.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az új Xbox kapcsán több játékkiadó is tárgyalásokat folytat a Microsofttal, közöttük pedig ott van a Blizzard is, amely számos népszerű alkotását módosítaná, hogy azok jobban alkalmazkodjanak a konzolokhoz. Most arról érkezett hír, hogy az utód valamikor 2010 végén jelenne meg, nagyjából véglegesített hardveres specifikációval.

Az elmúlt napokban részletes lista is megjelent a specifikációról, így rögtön végigmehetünk a listán, amelyet egyelőre (természetesen) a Microsoft nem kommentált. Eszerint a központi processzor 3 helyett immár 6 magra épülne, ezzel pedig durván kétszeres teljesítményt nyújtana a számítások terén, a PS3 szintjét megközelítve, illetve elérve. A közvetlenül az AMD-től érkező grafikus vezérlő támogatja a Shader Model 5 technológiát, az 1080p felbontást (32 MB eDRAM-mal), órajele 600 MHz, ezt pedig 512 MB GDDR3 helyett immár 1 GB GDDR5 egészíti majd ki.

Az egyelőre Xbox Natal munkanéven készülő konzol hagyományos merevlemez helyett egy 32 GB-os SSD-meghajtót kap, ami szintén növelné sebességét, a beépített Wi-Fi adapter mellett ugyanakkor továbbra is megtalálható lesz a jó öreg DVD-meghajtó, amely a visszafelé történő kompatibilitásért felel. A fejlesztést nem lehet következő generációsként jellemezni, hiszen minden játék futni fog a jelenleg kapható példányokon is, kivéve azokat, amelyek már kifejezetten erre a változatra készülnek. A lépést a legtöbb elemző a Sony, illetve a Nintendo hordozható fejlesztéseinél már bevált stratégiához hasonlítják - újabb változatok jelennek meg, amelyek némileg többet nyújtanak a korábbi példányoknál.

Az új konzol a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint 2010 utolsó negyedében jelenhet meg a piacon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások