Lassan terjed majd az USB 3.0

Lassan terjed majd az USB 3.0

2009. június 30. 21:18, Kedd
A legújabb USB-technológia a piac csaknem egynegyedét hódítja majd meg 2013-ra, ám az elemzők szerint ez megfelelő ütemként értékelhető, hiszen nincs szükség mindenhol a nagyobb átviteli sebességre.

Az USB 3.0, más néven SuperSpeed bemutatkozásáról, majd pedig az első ilyen interfész elkészüléséről mi is beszámoltunk. Innentől kezdve már csak az a kérdés, hogy az új technológia milyen gyorsan jelenik meg az egyes gyártók termékeiben, legyen szó hagyományos személyi számítógépekről, avagy hordozható eszközökről. Az elemzők szerint mindenképpen sikerre számíthatunk, egyedül ennek várható méretét nem tudni.

Az In-Stat piackutató cég most közzétett előrejelzése szerint idén valamivel kevesebb olyan termék jelenik meg a piacon, amely valamilyen formában többek között az USB-technológiára és ezen csatlakozókra támaszkodik. Ezt követően azonban jövőre megindul a fellendülés, amelyet többek között az új szabvány erősít majd. Az elterjedés üteme mindazonáltal némiképp visszafogott lesz, hiszen nincs mindenhol szükség a mintegy tízszeresére ugró átviteli sebességre, 2013-ra, vagyis négy év múlva azonban így is a piac nagyjából 25 százalékát kaparintja majd meg az új technológia.

Az USB 3.0 szabványt támogató termékek piaca évente mintegy 6 százalékkal bővül majd, ez az ütem többnyire kiegyensúlyozott lesz az elkövetkező évek során. A legtöbb fogyasztói elektronikai termék idővel a SuperSpeed platformra vált, ez pedig a mobiltelefonok szegmensében is változásokat eredményez. Bár a mini-USB nem tudott igazán átütő eredményeket elérni ezen a téren, most a micro-USB csatlakozóktól azt várják, hogy 2013-ra uralják majd a mobiltelefonos piacot.

Kiemelik, hogy az USB-család elhódította a minden idők legnépszerűbb interfészének kijáró titulust - csak tavaly több mint 3 milliárd ilyen eszközt szállítottak le világszerte.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások