Tiltakoznak a szolgáltatók az internetelérések megvonása ellen

Tiltakoznak a szolgáltatók az internetelérések megvonása ellen

2009. szeptember 8. 18:05, Kedd
A brit szolgáltatók nyílt levélben fejezték ki fenntartásaikat egy nemrég ismertetett javaslat ellen, amely szerint az Egyesült Királyság területén is az elérések megvonásával büntetnék a visszaeső fájlcserélőket.

A szolgáltatók a Times illetékeseinek juttatták el nyílt levelüket, amelyben kiemelik, hogy az internetelérések megvonása számos esetben sújtaná a később ártatlannak bizonyuló felhasználókat, a büntetéssel tehát mindenképpen meg kellene várni a vádak beigazolódását. Támogatják a szerzői jogok védelmét, a kalózmásolatok elleni harcot, de nem ilyen durva módszerekkel.

A nyár elején mi is beszámoltunk a javaslatról, amelynek értelmében a szigetországban is megjelennének a drasztikus ellenlépések, ez pedig sok esetben az internetelérések megvonását jelentené a felhasználók számára. A javaslat felbukkanása kissé meglepő volt, hiszen az éppen akkor elkészült friss Digital Britain jelentésből is éppen azért maradt ki a módszer, mert az illetékesek feleslegesen szigorúnak tartották azt. Ez azonban nem felelt meg a BIS hivatalnak, amely a megvonásokkal akadályozná meg a kalózmásolatok további terjedését.

A jelek szerint az internetszolgáltatók nem értenek egyet a megoldással, ami nem meglepő, hiszen az éppen az ő üzletüket rontaná. Olyan nagy neveket találunk most a nyílt levél aláírói között, mint a British Telecom, az Orange, valamint a TalkTalk, soraikat pedig több szervezet vezetői erősítik, akik egyetértenek az üzenetben foglaltakkal. Érdemes megjegyezni, hogy a javaslat egyben súlyos költségeket is róna a szolgáltatókra, hiszen nagyrészt nekik kellene állniuk a költséges figyelőrendszerek kiépítését, amely mindenképpen szükséges lenne a felhasználók szorosabb ellenőrzéséhez.

A levél szerzői arra hivatkoznak, hogy a több százmillió fontos kárt emlegető becslések kizárólag lobbizásra alkalmasak, erre pedig nem lehet stratégiát építeni (pláne nem az ő kontójukra). Az elkövetkező hetekben tovább folytatódik az egyeztetés az érdekelt felek között, meglátjuk milyen eredménnyel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások