Online házkutatási jogot kap a német Alkotmányvédelmi Hivatal is

Online házkutatási jogot kap a német Alkotmányvédelmi Hivatal is

2009. szeptember 27. 18:50, Vasárnap
A közelgő parlamenti választások ellenére máris új terveken dolgozik a német belügyminisztérium. Az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó elképzelés, hogy új, rendőrségi jogköröket kapna a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV).

A cél az, hogy szavatolják Németország belbiztonságát és hogy a BfV-t általános biztonsági hivatallá alakítsák át. A Süddeutsche Zeitung birtokába került új jogosítványcsomagról a választások után tárgyalhatnak majd a koalíciós felek.

A dokumentum hivatalos neve "Előkészítési Koalíciós Papír", a készítési dátumként szeptember 22. szerepel, és gyakorlatilag összefoglalja a német szövetségi rendőrség és az Alkotmányvédelmi Hivatal jövőbeni feladatait. A legfontosabb változás, hogy a belső elhárításként működő BfV is online házkutatási jogosítványokat kaphatna. Ilyen joga eddig hivatalosan kizárólag a Szövetségi Bűnügyi Hivatalnak volt. Emellett a BfV hozzáférhetne a távközlési adattárolás keretében őrzött összes információhoz. Ehhez eddig csak a rendőrségnek és az igazságügyi szerveknek volt joga és lehetősége.

A belügyminisztérium engedélyezné az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársainak a magánlakások lehallgatását és megfigyelését is, sőt az úgynevezett genetikai ujjlenyomatok rögzítését is biztosítanák a BfV számára. Mindez azt jelenti, hogy akár egy bolti lopással gyanúsított személynél is rögzítenének ilyen mintákat. További változás, hogy a fedett nyomozók, amennyiben bűncselekményt, elsősorban lopást, csalást vagy testi sértést kénytelenek elkövetni a munkájuk során, ne legyenek büntethetők.

Wolfgang Schäuble belügyminiszter irodavezetője, Bruno Kahl szerint ez a dokumentum csupán egy előzetes tervezet, amelyben a különböző javaslatokat foglalták össze. Az anyag a neve ellenére sem koalíciós papír. Egyszerűen csak összeírták a minisztériumi részlegvezetők ötleteit.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások