Kínai gyártók kaphatják meg először az Intel Larrabee-t

Kínai gyártók kaphatják meg először az Intel Larrabee-t

2009. november 5. 11:17, Csütörtök
Az Intel első embere kínai körutazásán igyekezett népszerűsíteni saját fejlesztésüket, amely jövőre jelenne meg. Az AMD eközben újabb monstrumot dob piacra, magának követelve a koronát.

Tajvani források számoltak be arról, hogy az Intel részéről maga Paul Otellini vezérigazgató érkezett Kínába, hogy ott helyi grafikuskártya-gyártókkal folytasson tárgyalásokat a készülőben lévő Larrabee esetleges alkalmazásáról. Ennek eredményeként már jövőre megjelenhetnek az első példányok, bár az még kérdés, hogy ezek mennyire lesznek versenyképesek a két nagy húzóneveivel.

Maga a hír arra utal, hogy a processzorgyártó magabiztosan tervezi a következő évi megjelenést, nem számítanak tehát jelentős csúszásra a debütálást illetően. Pontos technikai paraméterek természetesen továbbra sem elérhetők, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy több, az első vonalba tartozó gyártó igencsak szkeptikus a fejlesztéssel kapcsolatban. A hírek szerint ezen gyártók úgy vélik, hogy a vadonatúj termék első hónapjai nem lesznek teljesen problémamentesek, ami pedig a teljesítményt illeti, itt még valószínűleg évekre lesz szükség, hogy valóban versenybe szálljanak az nVidia és az AMD asztali és mobil erőgépeivel.

Az Intel a maga részéről a kínai vállalatokat győzködi saját fejlesztése előnyeiről, eközben pedig jelentős kedvezményeket kínál mind az egyéb termékekkel együtt történő, mind pedig a különálló példányok megvásárlása esetére. Ezen akciós ajánlatok esélyeiről szintén megoszlanak a vélemények, az pedig nem igazán valószínű, hogy az Intel rövid idő alatt a processzoroknál és chipkészleteknél megszokott példányszámban tudja majd értékesíteni a Larrabee család tagjait.

Az AMD hamarosan egy újabb monstrumot mutat be, amelyről már ki is szivárogtak az első részletek. A Radeon HD 5970 kétchipes felállást takar, ezúttal az X2 jelző nélkül, brutális méretekkel és nyilván kellemes teljesítménnyel. A szoftveres meghajtó és a BIOS még nem végleges, így a megjelenésre még várni kell egy kicsit.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások