Mégsem tűnik el az e-mail?

Mégsem tűnik el az e-mail?

2009. november 25. 07:16, Szerda
A spamek, a kissé elavultnak tűnő kezelőfelületek és más hiányosságok ellenére az e-mail él, virul és a helyzet várhatóan nem változik a következő években sem. Pedig trónkövetelőkből nincs hiány, elég csak a Google Wave vagy éppen a Mozilla Raindrop szolgáltatásaira gondolni.

Az e-mail az ARPAnetes korszak óta az online kommunikáció gerincét képezi és gyakorlatilag megkerülhetetlen, legyen szó a cégeken belüli vagy a nemzetközi kapcsolattartásról. Arról megoszlik a szakemberek véleménye, hogy az elektronikus levelezés a következő évtizedben is megőrzi-e vezető szerepét vagy inkább fokozatosan háttérbe szorul és a helyét új technológiák veszik át. A The Wall Street Journal pár hete arról írt, hogy véget ért ez e-mail korszaka. "Az e-mail gyakran rosszul működik, nem igazán hasonlít egy örömet okozó technológiára. A kapcsolat nem mindig megbízható, ugyanakkor olyan lehetőségeket kínál, amik miatt mégis naponta használjuk" - jelentette ki Peter Purgathofer, a Bécsi Műszaki Egyetem munkatársa.

Az e-mail egyik legnagyobb hátránya, hogy látszólag valós idejű kommunikációt tesz lehetővé, de ez a valóságban közel sincs így. Minden küldemény a postafiókokban landol és azok tartalma gyorsan átláthatatlanná válik. Ezért van az, hogy egyre több vállalat és felhasználó részesíti előnyben az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat és a Twittert. "Sok dolog van, ami már nem e-mailen zajlik. Ha a kollégáim késnek, a Twitteren írnak nekem" - jegyezte meg Martin Ebner , a Grazi Műszaki Egyetem részlegvezetője.

A tanár a diákjaival valós idejű kommunikációs platformokat használ az óráin is. Ezt azzal indokolta, hogy a tanulás egy közösségi folyamat és minél többet kommunikálnak egymással, annál nagyobb tanulási hatékonyságot lehet elérni. Az október elseje óta elérhető Google Wave, valamint a Mozilla Raindrop megjelenésével tovább változott a helyzet. A Mozilla által nemrég elindított Raindrop projekt lényege egy olyan szoftver létrehozása, amely egyesíti az összes kapcsolattartási technikát és a közösségi portálok üzeneteit.

Fennáll ugyanakkor a generációs szakadékok kialakulásának veszélye, egyes korosztályok teljesen kimaradhatnak bizonyos formákból. "Nemrég az idősebbek felfedezték maguknak a Skype programot. Azonban közel sem lehet tudni, hogy miként fog kommunikálni az emberiség 20 év múlva. Általában a technika találja meg a felhasználókat és a fejlesztők megnézik, hogy a felhasználók mit tudnak kihozni belőle. A Wave és a Raindrop esetében sem tesztelték a szolgáltatásokat minden korosztálynál" - hangsúlyozta Lisa Ehrenstrasser , a Bécsi Műszaki Egyetem asszisztense.

Purgathofer nem osztja kollégája véleményét. Szerinte a Google Wave legnagyobb előnye pont abban rejlik, hogy lehetővé teszi az embereknek, hogy bármikor válthassanak a valós idejű chatelés és az e-mailhez hasonló kommunikáció között. Ráadásul a szolgáltatás nyílt forráskódú, vagyis bármikor bárki bővítheti a funkcióit. A Google elérhető is tette az ingyenesen letölthető Google Wave Federation Protocolt.

A kutatókat még egy érdekes kérés foglalkoztatja: vajon az új szolgáltatásokban is lesznek spamek? "A spamküldés több milliárd dolláros üzlet. A mögötte lévő személyek aranyozott Rolls-Royce-okon furikáznak. Ők mindent elkövetnek majd azért, hogy ezekbe a rendszerekbe is bejussanak, ezért jó volna, ha a Google mielőbb felkészülne erre. Ugyanis, ha a Wave annyira el lesz árasztva spamekkel, mint most az e-mail, akkor teljesen le fog bénulni" - közölte Purgathofer.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások