Bejelentette új generációs Atom platformját az Intel

Bejelentette új generációs Atom platformját az Intel

2009. december 21. 14:17, Hétfő
Hivatalosan is bemutatta a netbookokba és az asztali PC-kbe szánt legújabb Atom processzorait az Intel.

A platform legnagyobb újdonsága, hogy a CPU-ba integrálták a grafikus magot és a memóriavezérlőt. Ennek köszönhetően az új Atomokra épülő készülékek jóval gyorsabbak és energiatakarékosabbak lehetnek. Az első új Atom processzorokkal szerelt Asustek, Acer, Lenovo és MSI netbookok várhatóan jövő januárban jelennek meg a boltok polcain.

A netbookokba az Intel az Atom N450 processzorra és az NM10 Express chipsetre épülő platformot szánja, míg a belépő szintű asztali számítógépekbe az Atom D410, illetve a kétmagos D510 CPU-t és az NM10 Express chipsetet ajánlja a konszern. Mindhárom processzor órajele 1,66 GHz. Az N450 és a D410 egyaránt 512 Kb másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, előbbi maximális fogyasztása chipsettel együtt 7, míg utóbbié 12 Watt. A D510 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat kapott, a maximális fogyasztása pedig szintén chipsettel együtt 15 Watt.


A teljesen integrált megoldásnak köszönhetően az eddigi három helyett csupán a CPU és a chipset kerül az alaplapokra, miáltal a platform elődeinél jóval kisebb, olcsóbb és 20 százalékkal gyorsabb lehet. Az Intel vezetői arra számítanak, hogy a netbookpiac egészen 2011-ig növekedni fog és sikerül majd komoly részesedésre szert tenniük, elsősorban az új Atom CPU-knak köszönhetően. Az N450, a D410 és a D510 egyaránt 45 nm-es gyártástechnológiával készül és a termékek iránt máris több mint 80 cég érdeklődik, köztük van az ASUS, az Acer, a Lenovo, a Dell, az MSI, a Toshiba, a Samsung és a Fujitsu.

"Az Intel Atom egy teljesen új kategóriát teremtett tavaly a számítástechnikában és úgy gondoljuk, hogy ez a szegmens a közeljövőben tovább növekedhet, egyre népszerűbbek lesznek a netbookok és a belépő szintű PC-k. Éppen ezért együtt dolgozunk a cégekkel, hogy olyan innovatív rendszereket dobhassunk a piacra, amelyek nagyobb teljesítményűek, kisebbek és kevesebbet fogyasztanak az elődeiknél" - jelentette ki Mooly Eden, az Intel alelnöke és a konszern PC-kliens csoportjának vezetője.

Az új konfigurációkra várhatóan Windows 7 Starter Edition vagy Home Basic operációs rendszereket telepítenek majd az Intel OEM-partnerei, de megtalálhatók lesznek a boltokban a Moblin Linux v2-vel szállított gépek is. Az új Atomok iránt szintén komolyan érdeklődnek a mobil szolgáltatók is, elsősorban a T-Mobile, a Vodafone és az Orange. A platformot videón is bemutatta Cindy Ng, az Intel netbook marketingcsapatának munkatársa.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások