Megújultak több könyvtár digitális szolgáltatásai

Megújultak több könyvtár digitális szolgáltatásai

2010. május 24. 12:32, Hétfő
Megközelítőleg 100 millió forintból korszerűsítették több Békés megyei könyvtár digitális szolgáltatását - közölte a megyei tudásház és könyvtár könyvtári szolgáltatásokért felelős igazgató-helyettese.

Rakonczás Szilvia elmondta: a megyei könyvtár fenntartójának közreműködésével nyújtották be az összehangolt, közös könyvtári infrastruktúrafejlesztés támogatásáról szóló pályázatukat, és nyerték el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében a támogatást. A projekt megvalósítása során 102 számítógépet vásárolhattak az együttműködő partnerek, köztük a gyulai, a szarvasi és a békési városi könyvtár is. A tudásdepóexpressz nevű fejlesztés részeként számtalan más kiegészítő szoftvereket és hardvereket is beszerezhettek, amelyeknek célja az volt, hogy megteremtsék a műszaki feltételeit az információáramlásnak, az akadálymentes könyvtári szolgáltatásoknak a feltételeit a megye egészében.

A számítógépes háttér kialakításával párhuzamosan már fut egy másik, több mint 80 millió forintos, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TÁMOP) által finanszírozott projektjük is, amely immár az országos egységes lelőhely-nyilvántartáshoz kapcsolódó elektronikus könyvtári katalógushoz való kapcsolódást, és az elsősorban a megyei adatbázisokhoz való hozzáférést segíti elő.

Czégény Gyula, a fenntartó megyei önkormányzat képviselője elmondta: a megye komolyan gondolja, hogy az egykori könyvtárat korszerű, a XXI. század követélményeinek megfelelni képes intézménnyé fejleszti tovább, ahol a legfontosabb feladat egy olyan hálózatba szervezett számítógépes tudásbázis létrehozása, amely Békés megye minden polgára számára egyenlő hozzáférést biztosít az információ megszerzéséhez.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások