Ötven szervert foglalt le a rendőrség Budapesten

Ötven szervert foglalt le a rendőrség Budapesten

2010. június 17. 15:35, Csütörtök
Összehangolt akció keretében több szerverhotel termében tartottak házkutatást a rendőrök.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi Rendőrkapitánysága szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást folytat ismeretlen tettes ellen az Audióvizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA), valamint a PROART Szövetség a Szerzői Jogokért képviselőinek a feljelentése alapján. Az angyalföldi rendőrök 2010. június 16-án -egy időben- egy összehangolt akció keretében Budapest területén egyszerre több szerverhotelben lévő internet szolgáltató cégnél, valamint egy műszaki főiskolán tartottak házkutatást.


A nyomozás során beazonosították a nyomozók a legnagyobb hazai és nemzetközi fájlcserélő torrent oldalakhoz tartozó statisztikákat-, adatokat tartalmazó szervereket, valamint a fájlcserélés alapját adó átjátszó- és tartalom szervereket, amelyeken több tízezer szerzői joggal védett művet közvetítettek, osztottak meg jogosulatlanul a nyilvánosság felé a szerzők és kiadók engedélye nélkül, a szolgáltatást igénybe vevők közreműködésével. A ProArt közleménye szerint ez hatalmas mérföldkő az internetes kalózkodással szembeni küzdelemben.

A házkutatások során a lefoglalt 50 szerveren 500 terabájt tartalom volt megtalálható. Az elkövetés során okozott kár megállapítása még folyamatban van.

A rendőrség által a foglalásról készített videó letöltése (50 MB)

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások