Singularity

Singularity

2010. július 10. 08:22, Szombat


Kiadó: Activision
Fejlesztő: Raven Software
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Pentim D (dual core) 2,8GHz vagy AMD Athlon X2 4800+ processzor, 1 GB RAM (Vista/Win7 esetén 2 GB), Direct X9.0c kompatibilis videokártya 256 MB memóriával, 8 GB szabad lemezterület
Ajánlott: Intel Core 2 Duo E8400 vagy AMD Athlon 64 X2 6000+ processzor, 1,5 GB RAM (Vista/Win7 esetén 2 GB), NVIDIA Geforce 8800GT/ATI Radeon HD 3850, 8 GB szabad lemezterület
Hasonló játékok: BioShock, BioShock 2
Kategória: FPS

A hidegháború kegyetlen fegyverkezési versenyében a Szovjetunió tudósai borzalmas hibát követtek el egy távoli szigeten. A katasztrófa nyomait eltüntették a világ elől, s maga a sziget is ismeretlen maradt a világ előtt, egészen napjainkig...

A Raven Software új FPS-e egy komor alternatív világba kalauzolja el a játékosokat, melynek történetét a játék egy jól megkomponált, pár perces intróban tudatja velünk. Eszerint a negyvenes évek elején egy Katorga nevű szigeten szovjet bányászok - akik a fegyver- és lőszergyártáshoz termeltek ki vasércet - egy különös, addig ismeretlen, sárgás fényt árasztó anyagot találtak. A háború hevében nem volt idejük különösebben foglalkozni az új felfedezéssel, így az anyag egyszerűen 99-es számú elem (Element-99 - E99) néven vonult be a periódusos rendszerbe.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Lassan elérkezett az 1945-ös év, amikor a világ szembesült az USA megkérdőjelezhetetlen technológiai fölényével, melyet a Hirosimában és Nagaszakiban demonstrált atombombák garantáltak számára. A felismeréssel együtt a szovjetekben felébredt az aggodalom is, miszerint hátrányuk kompenzálásához nem lesz elég lemásolni az új fegyvert, s így elindultak az ígéretes E99-cel kapcsolatos kutatások. Ezek során rádöbbentek, hogy az új elem gyakorlatilag korlátlan energiát biztosíthat számukra, sőt, magát az idő szerkezetét is képes megváltoztatni.

Ezen kutatások helyszínéül a rejtélyes szigeten alapított épületegyüttes szolgált, melyet ezután csak Katorga-12 kódnévvel jelöltek. Itt történt, hogy a szovjetek vezető tudósa, Barisov egyik időmanipulációval kapcsolatos kísérlete szörnyű katasztrófába torkollott, mely az egész szigetre hatással volt. A hírek hallatán Moszkva azonnal leállította a kísérleteket, Katorga-12-t evakuálták, s mindent a föld alá temettek, ahol a bizonyítékok rejtve maradtak egészen 2010-ig. Ekkor ugyanis egy amerikai műhold jeleit egy beazonosítatlan sugárzás zavarta meg, miközben az egykori kutatóállomás területe fölött haladt el. A nyugatiak természetesen azonnal tudni akarták, mi áll a dolgok hátterében, így egy különleges egységet rendeltek a területre, hogy válaszokat szerezzenek kérdéseikre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ekkor jövünk mi a képbe, bizonyos Nathaniel Renko kapitány személyében. Megérkezésünkkor egy, a tengerből kimeredő, hatalmas sarlót tartó kéz látványa fogad, s mire sikerülne felocsúdnunk, egy ismeretlen eredetű lökéshullám következtében lezuhannak a csapatainkat szállító helikopterek. Egységünk egyedüli túlélőiként indulunk útnak, hogy találkozzunk a másik csapat túlélőjével, James Devlin kapitánnyal.

Az 1955-ös katasztrófa komoly nyomokat hagyott a szigeten. Az egyik ilyen utóhatás, hogy a területen spontán időszakadások jelentkeznek, melyeken keresztül véletlenül visszakerülünk a baleset idejére, s ha már ott vagyunk, megmentünk egy segítségért kiáltozó kutatót is. Mikor visszakerülünk 2010-be, meglepve tapasztaljuk, hogy a dolgok igencsak megváltoztak. Ugyanis azzal, hogy megmentettük Dr. Nikolai Demichevet, átírtuk az egész történelmet. Sztálin nem szerzett tudomást a katasztrófáról, így a kutatások is folytak tovább. A szovjetek rengeteg, az E-99-re alapuló fegyvert fejlesztettek ki, melyek csúcspontja az E-99-bomba volt, ami végérvényesen a káoszba taszította a világot. Innentől kezdve feladatunk nem más, mint fényt deríteni arra, milyen összeesküvések húzódnak a háttérben és lehetőség szerint helyrehozni, amit elrontottunk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A BioShock víz alatti városának hangulatát idéző Katorga-12-n folytatott kalandozásaink közben rendesen meggyűlik majd a bajunk a kataklizma teremtményeivel, ugyanis az E-99 sugárzása minden élő szervezetben mutációkat idézett elő. Ennek következtében a környezet faunája igencsak ellenséges, kezdve az elkorcsosult, vérszomjas emberektől, a növényeken át, a különböző állati eredetű mutánsokig. Túlélési esélyeinket tekintélyes fegyverarzenál segíti, melynek túlnyomó részét a már ismert fegyvertípusok továbbfejlesztett változatai jelentik. Választhatunk pisztoly, gépkarabély, sörétes puska, gránátvető, gépágyú, mesterlövész puska, illetve rakétavető közül. Ezekből egyszerre kettőt vihetünk magunkkal, de a játék során találkozunk majd még kísérleti stádiumban lévő szerkezetekkel is, mint pl. a sugárágyú, vagy személyes kedvencem, a Seeker nevet viselő masina, melynek segítségével a már kilőtt golyót irányíthatjuk - mint annak idején a Clive Barker-féle Jericho mesterlövészével.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A lőszerutánpótlással az egész játék folyamán nem lesz problémánk, mivel az ellenséges katonák is bőségesen hagynak maguk után szeretetcsomagokat, s a pályákon elhagyott lőszeresládák is igen sűrűn fordulnak elő. S ha ez még mindig nem lenne elegendő, akkor ott vannak a segítőink által előre elhelyezett fegyvertárak (Weapon Locker), melyekben vásárolhatunk lőszert bármelyik fegyverünkhöz, illetve itt cserélgethetünk is a különféle mordályok közt, ugyanis minden hagyományos gyilkoló eszköz automatikusan bekerül ezekbe, amikor először találkozunk vele a pályán - értelemszerűen a kísérleti stádiumban lévő eszközökre ez nem vonatkozik.

Lőszervásárláshoz a pályákon begyűjtött E-99-et használhatjuk, de lehetőségünk lesz különböző fejlesztésekre is. Ezekből szám szerint három van minden fegyver esetében - tűzerő, tárkapacitás és tárazási sebesség -, és megvásárlásukhoz a pályák rejtettebb zugaiban előforduló úgynevezett "Weapon Tech" csomagok szükségesek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások