Szélkerekekkel látják el energiával a Google szerverközpontjait

Szélkerekekkel látják el energiával a Google szerverközpontjait

2010. július 22. 13:06, Csütörtök
A webes óriáscég hosszútávú együttműködési megoldást kötött a NextEra Energy áramszolgáltatóval.

A szerződés értelmében az FPL Group leányvállalatának számító NextEra Energy július 30-tól szállít 20 éven keresztül évi 114 megawatt villamos teljesítményt a tavaly decemberben alapított Google Energy cégnek. Az áramot a 150 megawattos teljesítményű iowai Story County II szélkerékparkban termelik, és Urs Hölzle, a konszern alelnöke szerint a kapott energiamennyiség elegendő több szerverközpont ellátására. A megkötött megállapodás ugyanakkor nem teszi lehetővé, hogy a vállalat a kapott árammal maga gazdálkodjon.

A Google és a NextEra Energy már korábban is üzleti kapcsolatban álltak egymással. A szélkerékfarm-üzemeltető májusban 40 millió dolláros tőkeinjekciót kapott az internetes társaságtól, amely már 2007-ben azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a szén-dioxid-kibocsátás szempontjából úgynevezett semleges vállalkozássá alakul át. Ehhez hozzátartozik, hogy jelentős mértékben lecsökkentik a felhasznált energiamennyiséget, az áramot pedig megújuló vagy tiszta forrásokból szerzik be. A keresőt működtető cégnek nem ez az első megújuló energiás projektje, hiszen már 3 éve üzemeltet egy saját napenergiás erőművet.

A Story County II által termelt további 26 megawatt áramot egy iowai város kapja meg. A NextEra Energy összesen 77 szélerőműparkot, ezekben pedig több mint 9000 szélkereket működtet az Egyesült Államokban és Kanadában. A Google Energynek ez az első üzlete és céljai közé tartozik, hogy aktív szereplője legyen az amerikai árampiacnak és, hogy nagy mennyiségben vásároljon megújuló energiaforrásokból származó áramot. A vállalat egyébként számos energiaprogramba fektetett be az elmúlt hónapokban, támogatja többek között a Powermeter árammegtakarítási szoftver fejlesztését, a Brightsource Energy céget és két észak-dakotai szélerőmű-parkot is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások