Alien Swarm

Alien Swarm

2010. augusztus 7. 18:06, Szombat


Kiadó: Valve
Fejlesztő: Black Cat Games
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Pentium 4 3 GHz, 1 GB RAM (Vista és Win 7 esetén 2 GB), DirectX 9.0 kompatibilis videokártya 128 MB RAM memóriával és Shader Model 2.0 támogatással (ATI X800 vagy Nvidia 6600), 2,5 GB szabad lemezterület, Windows 7/Vista/XP
Ajánlott: Intel Core 2 Duo 2,4 GHz, 1 GB RAM (Vista és Win 7 esetén 2 GB), DirectX 9.0 kompatibilis videokártya Shader Model 3.0 támogatással (ATI X1600 vagy Nvidia 7600), 2,5 GB szabad lemezterület, Windows 7/Vista/XP
Hasonló játékok: Left 4 Dead, Shadowgrounds
Kategória: külsőnézetes akciójáték

A Black Cat Games csapata eredetileg egy, az Unreal Tournament 2004 alá megálmodott modifikáció Source motorra átdolgozott változatán dolgozott, de a végeredmény akkora sikert aratott az érintett körökben, hogy a Valve úgy döntött, önálló program formájában, szélesebb rétegekkel is igyekszik megismertetni az Alien Swarmot.

A Valve emberei gondoltak egy merészet, és úgy döntöttek, megpróbálják ösztönözni a játékosaik kreatívabb részét, hogy több mod, illetve extra tartalom láthasson napvilágot. Ennek jegyében az Alien Swarm teljesen ingyenesen érhető el a Steamen keresztül, ahol megtaláljuk a program forráskódját és egy profi szerkesztőcsomagot is. Mivel csapatalapú, online akciójátékról van szó, ami ráadásul egy egyszerű modként kezdte a pályafutását, komoly történettel nem kell számolnunk.

Valamikor a jövőben járunk egy kietlen bolygón, melyen bányászati és kutatási célú kolóniát alapítottak, amit megszálltak az idegenek, akik minden útjukba akadó telepessel végeztek. A mi négyfős csapatunk feladata, hogy valahogyan kezeljük a helyzetet. A pályákon elszórva találunk elvesztett PDA-kat, melyekből unalmasabb pillanatainkban megpróbálhatunk némi plusz háttérinfót begyűjteni, de egyrészt nem nagyon akad unalmasabb pillanat, másrészt igazán hasznos dolgokat nem fogunk bennük találni, csupán a másodosztályú sci-fikből ismerős, "aggódunk a furcsa zajok és érdekes szállítmányok miatt" című előadást olvashatjuk el több változatban. Viszont ahogy korábban említettem, ezek teljesen lényegtelen, pusztán hangulati elemei a programnak, így gyengeségük is csak minimális hiányosság.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Bár itt felülnézetből követhetjük nyomon az eseményeket, a játékmenet tulajdonképpen egy az egyben ugyanaz, mint a Left 4 Dead játékok esetében, tehát a csapat rádión kapja az utasításokat, melyeket a továbbjutás érdekében végre kell hajtani. Ezek az áramellátás visszaállításától kezdve, fontosabb adatok visszaszerzésén át, egészen a terület teljes megtisztításáig igen sokfélék lehetnek - viszont tényleges rendeltetésük az, hogy valamilyen célt, vagy okot adjanak a játék valódi lényegének, azaz a hordákban ránk rontó földönkívüliek folyamatos lemészárlásának.

A játék kezdetén négy karakterosztály két-két képviselője közül választhatjuk ki, kivel akarunk nekivágni a küldetéseknek. Az egyes szerepkörök mind más és más tulajdonságokkal bírnak, így az Officer (tiszt) a csapat általános hatékonyságát növeli, a Spec-Op (fegyverspecialista) a brutális tűzerő felelőse, a Medic (felcser) elsősorban csapattársai egészségi állapotáért felel, s végül a Tech (technikus) a különböző zárak, számítógépek és biztonsági rendszerek feltörésével teszi magát nélkülözhetetlenné. Miután kiválasztottuk a csapaton belüli posztunkat, dönthetünk, melyik karakter lesz nekünk megfelelőbb a személyes tulajdonságai alapján.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ha ezzel is megvagyunk, akkor válogathatunk a különböző felszerelések közül, és választékból nincs hiány. Minden játékos két nagyobb holmit vihet magával, plusz egy kisebbet. A nagyobbak lehetnek fegyverek, vagy az egész csapat javát szolgáló kellékek, mint egy lőszeresláda, vagy a hordozható gyógyítóállomás. Az arzenál megtervezésekor az alkotók rendesen elengedték a fantáziájukat, így könnyen előfordulhat, hogy a bőség zavarával küzdünk majd. Találunk itt a teljesség igénye nélkül pisztolyt, géppisztolyt, sörétest, rohampuskát, lángszórót, futurisztikus elektromos ágyút, gépágyút, az Alien univerzumból ismerős, telepíthető automata lövegeket és még sok egyebet, melyek nagy része az online játék során szerzett tapasztalati pontok általi szintlépésekkel válnak elérhetővé.

Vannak olyanok is, melyek karakter-specifikusak, tehát csak bizonyos karakterosztály képviselőjével használhatók. A harmadik, kisebb helyre egy kiegészítőt választhatunk, mely vagy csak saját karakterünkre hat, mint az elsősegélycsomag, vagy az extra páncél, vagy az egész csapatot befolyásolja, ahogyan az adrenalinlöket, vagy a sebzésnövelő, de ide választhatunk olyan hasznos, bár nem nélkülözhetetlen dolgokat, mint a lángvágó/hegesztőpisztoly, amivel ajtókat zárhatunk le magunk mögött, elzárva ezzel ellenfeleink útját.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások