Messze még a letöltések kora?

Messze még a letöltések kora?

2010. augusztus 31. 07:53, Kedd
Miközben a zene világában a nagyobb IT-cégek mellett már maguk a kiadók is az online szolgáltatások további finomításán és a közönség, a piac növelésén és szélesítésén gondolkodnak, a Sony egyáltalán nem gondolja, hogy néhány éven belül minden a letöltésekről és a streaming szolgáltatásokról fog szólni. A Blu-ray és esetleges utódainak jelentősége tehát megmaradhat, bár az kétségtelen, hogy egyes területeken mindent elsöpör majd az online szféra.

Az utóbbi hetekben elsőként az Apple szeptember 1-jén esedékes újabb fontos bemutatója kapcsán merültek fel érdekes híresztelések, spekulációk. Egyesek ugyanis arra számítanak, hogy a már korábban beharangozott második iTV és egy videokölcsönző szolgáltatás mellett Steve Jobs cége titokban egy univerzális streaming platformon dolgozik, amely az iTunes egyfajta újragondolása lenne, a folyamatos, zavartalan internetes elérésekre építve.

Eszerint az almás cég egy új portált indítana útjára az elkövetkező hetekben, amelyen többek között a nemrég felvásárolt Lala cég korábbi eredményeire támaszkodnának. Lehetővé válna szinte a cég bármilyen korábban megjelent és jelenleg kapható eszközével a folyamatos zenei streaming, ugyanakkor a hírről beszámoló Gizmodo nem is annyira biztos ebben. Felmerült ugyanis egy ettől eltérő értelmezés, amely szerint mindössze az iTunes közösségi jellegű kiegészítéséről van szó, amelynek segítségével tudathatnánk ismerőseinkkel, hogy éppen mely zeneszámokat hallgatjuk készülékeinken - ezzel is növelve a szolgáltatás népszerűségét és forgalmát. Hogy melyik változat válik valóra, az csak szerdán derül ki az Apple rendezvényén.

Más lapértesülések szerint a Google ezzel egy időben egy zenei jellegű, felhő-alapú szolgáltatáson töri a fejét, amely még az idei év vége előtt elindulna. Ennek érdekében keresik a Google Music új vezetőjét, aki összefogná ezen törekvéseket, a végső eredmény pedig - legalábbis a megkérdezett zeneipari vezetők véleménye szerint - egy olyan központi platform lenne, amely szintén lehetővé tenné a folyamatos streaming szolgáltatás beindítását, felhő alapokon. A cikk szerzője ugyanakkor ehhez rögtön hozzáfűzi saját jóslatát, ő ugyanis inkább egy Androidra szabott iTunes-utánzatot képzel el, amely jóval szerényebb célokkal születne meg - azt egyelőre nem tudni, hogy a Google Music mikor debütál, illetve hogy pontosan mit is takar a név.

A Microsoft a maga részéről szintén nem tétlenkedik - az SG hasábjain eleget olvashattunk az utóbbi időben a hamarosan érkező Windows Phone 7 operációs rendszerről. Ezen belül számunkra a Zune platform támogatása lehet fontos, hiszen ezzel a kompatibilis telefonokon is elérhetővé válik a nagyjából 7 milliós zenei gyűjtemény, illetve megvalósul a nemzetközi megjelenés, amelyre oly sokan várnak a korai USA-beli rajt után. Az azóta csúfos véget ért Kin is valami ilyesmit célzott meg, persze jóval kisebb méretekben. Most azonban sokkal jobb eredményt érhet el a szoftvercég, a támogatott készülékek listája pedig még idén kiegészül az Xbox 360 konzollal, így még tovább srófolhatják fel a Zune forgalmát.


Az online zene területén nagyjából ezen három nagy következő mozdulatait lesz érdemes figyelemmel kísérni, hiszen könnyen megeshet, hogy átütő erővel jelennek meg, illetve erősítenek be a szegmensen belül. Ennek jelentősége már csak azért is kiemelkedő lehet, mert az elmúlt hónapokban a korábbi kedvező eredményeket lassuló forgalom váltotta fel az asztali PC-k piacán, vagyis tovább emelkedik a hordozható készülékek részesedése, a noteszgépektől a telefonokon át egészen a beágyazott megoldásokig.

Néhány elemző már azt a kérdést pedzegeti, hogy vajon az okostelefonok nem harapnak-e ki egy méretes szeletet a személyi számítógépek tortájából - ettől persze Kelet-Európában nem igazán kell tartani, ám a szerencsésebb országokban lassan mindenki okostelefonnal rohangál, amelyek bizonyos esetekben ki is válthatják a nagyobb készülékeket. Mindenképpen figyelmeztető jel szerintük, hogy az Intel a sikeres negyedév után most már korántsem olyan optimista, így lassulásra számíthatunk.


Az online videózás terén az USA-ban rendkívül népszerű, a többi országban pedig nem elérhető Hulu készül újabb dobásra, bár ez inkább az üzleti modell finomításaként értelmezhető. Egy nemrég megjelent felmérésben ugyanis felbukkant a kérdés, hogy a látogatók mit szólnának a reklámoktól mentes tartalmak megjelenéséhez, amelyek természetesen csak a megfelelő előfizetéssel lennének megtekinthetők. A próbálkozás érdekes, hiszen az online reklámok általában a nem túl kedvelt előfizetéseket hivatottak kiváltani, illetve kiegészíteni. Nagy kérdés, hogy az USA-ban mely megoldás felé hajlik majd a portál látogatóinak többsége, egy sikeres váltás ugyanis precedenst teremthet.

Ami pedig a konzolokat illeti, itt a Sony részéről hangoztak el figyelemreméltó kijelentések. A Sony Computer Entertainment vezérigazgatója, Kazuo Hirai, egy interjúban kifejtette véleményét, miszerint nem várható, hogy alig két-három, vagy akár 10 év múlva is mindent vinnének a letöltések és a streaming szolgáltatások. Ők továbbra is meg vannak győződve a fizikai formátumok nagy jelentőségéről és életképességéről, így ezek alapján biztosra vehetjük, hogy a készülőben lévő PlayStation 4 szintén optikai meghajtóval érkezik majd - bármikor is debütáljon a készülék.

Jól látszik, hogy az iparágon belül is eltérő véleményeket fogalmaznak meg a cégvezetők, illetve egymásnak ellentmondó tervek rajzolódnak ki a híresztelésekből. Nem igazán lehet megjósolni, hogy kinek lesz igaza, hiszen annak ellenére, hogy egyre többen állnak át a letöltésekre és streaming megoldásokra, még mindig jelentős igény mutatkozik a fizikai formátumok és mindaz iránt, ami ezzel jár. A hagyományos terjesztési csatornákat és formákat tehát még korai lenne leírni, könnyen lehet, hogy a békés egymás mellett élés hosszú szakasza következik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások