Kínáé a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

Kínáé a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

2010. október 28. 19:50, Csütörtök
Az Nvidia adatai alapján a Tianhe-1A kínai szuperszámítógép 40 százalékkal erősebb a Tennessee államban található Jaguar nevű amerikai konkurensénél. Mindez azt jelenti, hogy a távol-keleti állam először vezetheti majd a világ 500 legerősebb számítógépeinek listáját.

A Védelmi Technológiai Egyetemen található Kínai Nemzeti Szuperszámítógép Központba kerülő Tianhe-1A (Tejút-1) megépítésében az Nvidia mellett az Intel is részt vett. A hét hónap alatt elkészült készülék 14 336 darab Intel x86-os többmagos szerverprocesszorra és 7168 darab Nvidia Tesla M2050 grafikus kártyára épül. Az egységekben 448 CUDA mag dolgozik és minden Tesla M2050-est egyenként 3 gigabájtos GDDR5-ös memória egészít ki. Az Nvidia tájékoztatása alapján a szerverprocesszorok teljesítménye 50 000 PC CPU-jának teljesítményével egyezik meg.

Jack Dongarra, a Tennessee-i Egyetem munkatársa és egyben a legerősebb szuperszámítógépek Top500-as listájának összeállítója a The New York Timesnak úgy nyilatkozott: ő azzal számol, hogy a novemberi listát már a kínai berendezés fogja vezetni. "A Tianhe-1A könnyedén maga mögé utasította az eddigi elsőt. Úgy vélem, nagyon valószínűtlen, hogy a következő héten egy erősebb gép jelenjen meg."


Az Nvidia képe a Tianhe-1A szuperszámítógépről

Az eddig a listát vezető 1,759 Petaflops teljesítményű, az Oak Ridge National Laboratoryban működő Jaguar az Istanbul architektúrára és több mint 30 000 darab hatmagos Opteron processzorra épül. Az eddigi legerősebb kínai szuperszámítógép, a Nebulae teljesítménye 1,271 Petaflops volt. (A flops elnevezés az angol Floating point Operations Per Second, vagyis a másodpercenkénti lebegőpontos műveletek számát jelenti, a peta előtag a 10 a tizenötödiken hatványt jelöli.) Ezzel szemben a Tianhe-1A az Nvidia adatai szerint olyan, mintha 175 000 laptopot kapcsoltak volna össze, a teljesítménye pedig 2,507 Petaflops. A Tianhe-1A-t elsősorban katonai célú kutatásokra használják majd.

Korábban már megalkották a Tianhe-1 készüléket, amelyben még az AMD Radeon 4870 X2-es videokártyáit építették. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az új kiadás a CPU-kat és a GPU-kat kivéve megegyezik-e az elődjével, vagy teljesen új berendezés. Mindenesetre az Nvidia grafikus chipjeinek használata jótékony hatással volt a szuperszámítógép energiahatékonyságára, mivel az így "csupán" 4,04 Megawattot fogyaszt. Ennyi áram elegendő lenne 5000 háztartás ellátásához.

Az 1993 óta összeállított és félévente frissített TOP 500-as listát eddig többnyire amerikai szuperszámítógépek vezették, kivételt csak a 2002 és 2004 közötti időszak jelentett, amikor a japán tudósok által épített Earth Simulator állt az élen. Kína azonban ezen a területen is erősített és Dongarra szerint az ázsiai állam nagyon komolyan dolgozik azon, hogy a közeljövőben immár nyugati segítség nélkül is megépíthesse szuperszámítógépeit. A tervek szerint akár 1-2 éven belül elkészülhetnek a kifejezetten szuperszámítógépekhez tervezett első nagy teljesítményű kínai chipek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások