Japánban egyre súlyosabb gondokat okoz a sugárzás

Japánban egyre súlyosabb gondokat okoz a sugárzás

2011. március 23. 20:13, Szerda
Egyre nagyobb problémákat okoznak Japánban a fukusimai erőmű reaktoraiból kiáramló radioaktív anyagok. A tokiói szülőket már arra figyelmeztetik, hogy a tápszereket ne csapvízzel készítsék, miután a csecsemőkre káros 100 becquerel (Bq) radioaktív jód-131 szint kétszeresét fedezték fel a főváros ivóvízhálózatában. A felügyelők literenkénti 210 Bq-t mértek a fővárost és öt nagy külvárosát ellátó Kanamachi Víztisztító Üzemben.

A hatóságok szerint csupán elővigyázatosságból figyelmeztetnek, a babák akkor sem lennének veszélyben, ha innának a vízből. "A 100 becquerel az a szint, amit a csecsemők hosszú távon képesek tolerálni" - idézi a Japan Times napilap Kazuja Kumagai egészségügyi miniszter szavait.

Miközben a lakosság felvásárolja a palackozott vízkészleteket, Jukio Edano a kormány szóvivője igyekszik biztosítani a felnőtteket, hogy a csapvíz fogyasztása továbbra is biztonságos, alkalmazható mosásra és tisztálkodásra. Eddig egyetlen mérés sem haladta meg a felnőttek 300 Bq határértékét.

Eközben számos hírforrás számol be a zöldségfélék szennyeződéséről Fukusima körzetében. A tartomány kormányzója szerda reggel szólította fel először a helyi lakosságot, hogy kerüljék a spenót, káposzta, brokkoli, karfiol és egyéb házilag termesztett leveles zöldségeket. A sugárszennyezett zöldségfélék és egyéb élelmiszerek terjesztését már a hét elején betiltották, miután több termény nagy mennyiségű cézium-137 izotópot tartalmazott, aminek 30 év a felezési ideje. Ez igen rossz hír a helyi gazdaságok számára.

Egy japán zöldségféle esetében a cézium-137 sugárzás elérte a kilogrammonkénti 82.000 Bq-t, az egészségügyi határérték 164-szeresét. Edano a szennyezett zöldségekkel kapcsolatban is igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, mondván, ha valaki tíz egymást követő napon át evett ezekből az élelmiszerekből, akkor is csak a felét szenvedi el annak a sugárzásnak, aminek egy ember egy év alatt természetes körülmények között ki van téve, vagyis a szennyezett zöldségek fogyasztása sem jelent jövőbeli egészségügyi kockázatot.

A sugárzási szint azonban folyamatosan növekszik, 35 vizsgált zöldségből 25 tartalmazott a határérték feletti cézium-137 izotópot, valamint 21 esetében észleltek a még biztonságosnak tartott kilogrammonkénti 2000 Bq feletti jód-131 értékeket. A terület talajának cézium-137 szintje napról napra növekszik, ugyanúgy, ahogy ez 1986-ban, a csernobili katasztrófa után Európában is lezajlott. Az erőműtől 40 kilométerre a háttérsugárzás 1630-szorosát, kilogrammonként 163.000 Bq-t mértek a talajban. A hosszú felezési idő miatt a radioaktív cézium hosszútávon kihathat Japán mezőgazdaságára.

A sérült reaktorok stabilizálása érdekében tett erőfeszítések folytatódnak, azonban a 3. reaktorból szerda reggel újra fekete füst tört elő, rövid időre megemelve a sugárzási szintet. Az esemény következtében evakuálni kellett a hűtőrendszer helyreállításán dolgozó munkásokat. Az 1. reaktortartály reggel rövid időre elérte a 400 Celsius fokot, majd délre 350 fokra hűlt vissza, míg a 3. reaktornál 305 fokot mértek, a maximális tartály hőmérséklet nem haladhatná meg a 302 Celsiust.

Bár a TEPCO szóvivője szerint a létesítmények nem kezdenek ezeken a hőmérsékleteken sem olvadni, az 1. reaktornál kilencszeresére növelték a hűtéshez használt tengervíz mennyiségét, hogy ne emelkedjen a reaktorban uralkodó nyomás.

A cunami által megtépázott erőműben a munkások elemlámpák fényénél tanulmányozzák a vezérlőterem műszereit. A március 23-án készült felvétel jól példázza az erőműben uralkodó állapotokat, ahová a TEPCO alkalmazottain kívül robotokat és vízágyúkat is kivezényeltek a reaktorok stabilizálása érdekében.


Hazánkra továbbra sem jelent veszélyt a sugárzást, ennek ellenére megugrott a jódtabletták iránti kereslet. A jódtöbblet bevitele Magyarországon egyáltalán nem indokolt, sőt veszélyeket rejthet, súlyos allergiás reakciókat váltva ki a jódra érzékenyeknél.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások