A YouTube alapítói megvásárolták a Delicioust

A YouTube alapítói megvásárolták a Delicioust

2011. április 28. 13:53, Csütörtök
Eldőlt, hogy a népszerű platform két létrehozója, Chad Hurley és Steve Chen menti meg a könyvjelző-megosztó szolgáltatást. A két szakember az év közepétől veszi át a Delicioust.


Chad Hurley és Steve Chen
A Delicious rendkívül népszerű szolgáltatás, mivel lehetővé teszi a könyvjelzők rendezgetését és megosztását, így egyrészt az internetezők is hozzáférhetnek mások könyvjelzőihez, illetve akkor is hasznos ez a megoldás, ha valaki több számítógépről szeretné elérni a tárolt honlapcímeket. Emellett vannak érdekes funkciók, például látható, hogy egy könyvjelzőt hányan vettek fel a saját hivatkozásaik közé és a felhasználók mások könyvjelzőin keresztül érdekes honlapokra juthatnak el.

A portál 2003 végén indult, majd az üzemeltető céget, a del.icio.us Inc.-t 2005-ben megvette a Yahoo. Az internetes társaság azonban minden erejével azon van, hogy stabilizálja pénzügyi helyzetét, mert csak akkor szállhat eredményesen harcba a Google-lel. Ezért a Yahoo vezetői azt is fontolóra vették, hogy megválnak a Delicious tulajdonjogától. Szerencsére ekkor lépett közbe Steve Chen és Chad Hurley.

A tranzakció pénzügyi részletei egyelőre nem ismertek, mindenesetre a vételár előteremtése aligha okozott gondot a két szakembernek, akik 2006-ban 1,65 milliárd dollárért adták el a YouTube-ot a Google-nek. Az átadás-átvétel várhatóan semmilyen problémát nem okoz majd, s az új tulajdonosok nem terveznek komoly változásokat. Legalábbis erre utalt Chad Hurley, aki a The New York Times blogjában azt írta: "örülünk, hogy együtt dolgozhatunk ezzel a fantasztikus közösséggel és egy új szintre akarjuk emelni a Delicioust. Nagy lehetőséget látunk abban, hogy leegyszerűsítsük a felhasználók számára a tartalmak tárolását és megosztását."

John Matheny, a Yahoo alelnöke közölte: számos érdeklődővel egyeztettek, de végül Chen és Hurley ajánlatát fogadták el, mert úgy ítélték meg, hogy a két szakember egyedülálló jövőképet kínál a Delicious számára és ráadásul rendelkezik a munkához szükséges szenvedéllyel is.

Azt már tudni lehet, hogy a Delicious az Avos nevű új cég részét képezi majd. Az Avost Chen és Hurley közösen alapították. Az átvételt már megerősítették a szolgáltatás üzemeltetői is, akik a blogjukban egy külön GYIK-anyagot tettek elérhetővé. Ebben részletesen leírják, hogy mi indokolta az átvételt és a felhasználóknak milyen lépéseket kell tenniük. Amennyiben valaki belelegyezik abba, hogy az adatai az Avoshoz kerüljenek, akkor a hozzáférési információit és a könyvjelzőit átviszik az Avos rendszerébe.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások