A Google ellenzi az internetblokádok bevezetését

A Google ellenzi az internetblokádok bevezetését

2011. május 20. 21:54, Péntek
Egyértelműen kiállt az internet szabadsága mellett Eric Schmidt, aki úgy véli, hogy a The Pirate Bay és más fájlcserélő oldalakhoz való hozzáférések blokkolása támadás lenne a véleményszabadság ellen.

A Google ügyvezető elnöke a The Guardiannek kijelentette: egy ilyen szabályozás megvalósítása katasztrofális precedenst teremtene és cége egy ilyen rendszert semmiképpen sem hajlandó elfogadni, pláne nem támogatni. Schmidt ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy idén márciusban ismertté váltak a brit döntéshozók internetblokád-tervei, amelyek alapján több mint 100 honlap esetében rendelnének el hozzáférés-blokkolásokat. A szakember óva intette a brit kormányt attól, hogy elhamarkodottan döntsön, mivel az ilyen összetett problémák esetében nagyon vigyázni kell az egyszerű megoldásokkal, mivel azok nagyon vonzóak lehetnek, de az internetblokádok bevezetése megnyithatja a kaput a hatalomnak nem tetsző portálok cenzúrázása előtt. Az igazi áldozat azonban a véleményszabadság lenne.

A vállalat felügyelőtanácsának elnöke kiemelte, hogy a Google minden erejével és rendelkezésére álló eszközzel harcolni fog az egyes oldalak blokádjáról szóló törvények elfogadása és alkalmazása ellen. Schmidt ráadásul az amerikai szerzői jogi törvénytervezet is bírálta, mivel az szintén lehetővé tenné az egyes portálok bezárását. Szerinte az ilyen intézkedések kínai állapotokhoz vezetnének. A Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act (Protect IP Act), amit a Combating Online Infringement and Counterfeits Act (Coica) nevű jogszabállyal összhangban fogadnának el és vezetnének be lehetővé tenné, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium beperelhesse a szerzői jogi törvényeket megsértő oldalakat és szolgáltatásokat, például teljes fájlcserélő rendszereket. Az elmarasztaló bírósági ítéletek alapján pedig köteleznék az online keresőket üzemeltető cégeket és a reklámügynökségeket, hogy korlátozzák, vagy blokkolják az ezekhez az ajánlatokhoz való hozzáféréseket.

Április közepén doménnevek zároltatásának lehetősége mellett foglaltak állást a brit hatóságok egy a .uk kiterjesztésű weboldalak regisztrációját végző szervezettel történő egyeztetés során. A hatóságok szerint ez az intézkedés szükséges ahhoz, hogy az online elkövetett jogsértések ellen hatékonyan fel tudjanak lépni. Két héttel később pedig a Brit Legfelsőbb Bíróság elutasította a British Telecom és a TalkTalk beadványát, amiben a távközlési cégek azt kérték, hogy ne kelljen részt venniük a fájlcserélők interneteléréseinek korlátozását célzó rendszer kiépítésében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások