Nem egyértelmű az e-könyvek előnye

Nem egyértelmű az e-könyvek előnye

2011. június 10. 08:41, Péntek
Az UNESCO milánói fórumán a meghívott szakemberek már a jövő könyveiről fejtették ki a véleményüket. Általános volt az az álláspont, hogy az elektronikus formában elérhető alkotások elterjedéséhez még számos akadályt kell leküzdeni.

A szervezet rendezvényén 35 országból több mint 160 kiadóvezető, író, könyvtárigazgató és tudós jelent meg. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a legnagyobb kihívást jelenleg az e-könyvek kiadói és olvasói számára az egymással egyáltalán nem kompatibilis fájlformátumok, a számos funkciót nélkülöző olvasókészülékek és a hiányzó üzleti modellek jelentik.

A szakemberek rámutattak, hogy ugyan a nyomtatott könyvek halálát már évekkel ezelőtt megjósolták a piac szereplői, azok azonban még mindig élnek és virulnak, sőt. "A könyv jövője semmiképpen sem digitális. Az idén több mint egymillió új mű jelent meg, a nyomtatott könyv élőbb, mint valaha" - mondta Robert Darnton, a Harvard Egyetem könyvtárának igazgatója. Darnton szerint ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az elektronikus vagy a hagyományos, nyomtatott alkotásoké lesz a jövő. Az igazság ehelyett valahol félúton van.

Az inkompatibilis fájlformátumok és a szükséges funkciókkal nem rendelkező olvasókészülékek problémáját középtávon mindenképpen meg lehet oldani. Emellett fontos kiemelni a másolásvédelmekkel kapcsolatos problémákat, ugyanis a jelenleg alkalmazott megoldások egyáltalán nem felelnek meg a 21. század kihívásainak. Santiago de la Mora, a Google Book európai vezetője szerint a technológiai jövőkép az okostelefonok mellett szól, éppen ezért azt várja, hogy az idén 50 százalékkal több okostelefont adnak majd el világszerte.

Ricardo Cavallero, a legnagyobb olasz kiadónak számító Mondadori első embere elismerte, hogy még sem megfelelő stratégiájuk, sem megfelelő üzleti modelljük sincs a cégeknek. Teljesen bizonytalanságban vannak, az ugyanakkor biztos, hogy a magas általános forgalmi adó hátráltatja az e-könyvek gyors elterjedését. "Az e-alkotások nem lehetnek olyan drágák, mint a nyomtatott könyvek. A jelenlegi magas általános forgalmi adóval és figyelembe véve az Európán kívüli konkurenseinket önmagunkat hozzuk nehéz helyzetbe" - jegyezte meg Cavallero. (Míg a könyvek ÁFA tartalma 5%, addig az e-könyveké 25%, ami jelentősen rontja a digitális változat eladásait.)

Jürgen Boos, a Frankfurti Könyvvásár vezetője végül hangsúlyozta: nem az a kérdés, hogy milyen jövője lesz a könyvnek, hanem az, hogy milyen formában jelenhetnek majd meg az írások. Fontos ugyanis, hogy a szerzők már a művek megírásakor készüljenek fel arra és számoljanak azzal, hogy az alkotásaikat különböző formában értékesíthetik a kiadók.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások