A tavalyi év legjobb filmelőzetesei - videókkal

A tavalyi év legjobb filmelőzetesei - videókkal

2011. július 1. 01:00, Péntek
A Mátrix óta nem sikerült az a bravúr, ami idén, miszerint a tavalyi év legjobb mozis előzetese mindhárom fő kategóriában győzedelmeskedett.

Melyik volt a legjobb előzetes tavaly?
Social Network - A közösségi háló
Eredet
Blue Valentine
Az élet fája
Nehéz, egyszerre imádott és gyűlölt műfaj az előzeteseké, de nélkülözhetetlen. Nehéz, mert a marketinges szakembereknek 90-150 másodpercben kell megmutatniuk azt, hogy miért érdemes megnézni egy adott filmet. Ezt persze meg lehet tenni a látványjelenetek vagy a poénok egymásra halmozásával, a film kvázi teljes elmesélésével, vagy pedig a néző totális megvezetésével. Az elmúlt években bőven láttunk példát ezekre, de valószínűleg a legmulatságosabb (vagy legbosszantóbb), amikor egy előzetes teljesen tévútra viszi az embert, amikor valaki abszolút mást kap, mint amire számít - bár ekkor legalább mondhatjuk azt, hogy a nézőt érte némi meglepetés a filmet nézve.


Ugyanis gyakori kritika az előzetesekkel kapcsolatban az, hogy utánuk olykor már felesleges megnézni a filmet, hiszen az a történet minden lényeges pontjára kitért a bemutató anyag. Éppen ezért gyakoriak is a bosszankodások az előzetesekkel kapcsolatban nézői körökben, de sosem szabad elfelejteni, hogy a trailer a filmek első számú, nézői figyelmet leginkább felkeltő marketing eszköze, a legtöbben, akik nem olvasnak utána a premiereknek, leginkább egy ajánló videó során tudják eldönteni, hogy érdekli-e őket egy adott film.


Az előzetesek zömét természetesen nem filmesek készítik, hanem erre szakosodott marketingesek, reklámszakemberek a gyártó stúdiók részvételével, ezért sokszor a készítők szándékával ellentétes dolgok is kerülnek bele, ráadásul talán éppen ezért nem is nagyon kezelik a trailereket művészi megnyilvánulásként, nem kapnak készítőik jelentős elismeréseket a szakmától. Ezért is örömteli, hogy létrejöttek olyan díjak, melyek az előzeteseket ismerik el, melyek közül az egyik legjelentősebb a Golden Trailer Awards, amit idén tizenkettedik alkalommal rendeztek meg. Az elismeréseket június 29-én egy rendezvény keretében osztották ki.


A több tucat kategóriáról és díjazottról, valamint a jelöltekről itt lehet tájékozódni videók kíséretében (az előzetesek mellett tévészpotok és plakátok is kaptak díjakat), de pár kategóriagyőztest mindenképpen érdemes kiemelni. A legjobb, műfajtól függetlenül A The Social Network - Közösségi háló második előzetese lett, melyet a Mark Woollen & Associates rakott össze. A fő kategóriában egyébként még jelölték ki a cég másik előzetesét, ami Az élet fájához (Tree of Life) készült, plusz nominációt kapott még a Blue Valentine első előzetese, az Eredet "Control" című filmecskéje, valamint a A király beszéde ajánlója.


Az Eredet Control-előzetese vigasztalódhatott a legjobb akcióelőzetesnek járó díjjal, ahol az Álomháború, a Tolvajok városa (This Side) és a Száguldó bomba amerikai trailerje küzdött. Az animációs előzetesek közül a Rango remek elő-előzetese nyert, a komédiaelőzetesek királya a Pancser Police "Return to Glory" alcímű anyaga lett, a horroroké a The Last Excorcism fő reklámanyaga, míg a thrillereknél a Fekete hattyú nyert.


Voltak olyan kategóriák, ahol a győzteseket nem volt nehéz megjósolni, hiszen a fő kategória jelöltjei közül kerültek ki. Így a drámák között természetesen az összesített győztes, a The Social Network - Közösségi háló előzetese lett az első, a független filmek között Az élet fája győzött , a romantikus kategóriában a Blue Valentine - az akcióban pedig a már említett Eredet.


Az előzeteseknél nem csak az összhatást díjazták, hanem egyes alkotóelemeket is, így például a David Fincher Social Network-je, mely ugyebár a tavalyi év magasan legjobb filmje volt, megszerezte a legjobb, előzetesben alkalmazott zene díját is (Scala & Kolacny Brothers - Creep. Ez azért is elismerés, mert sok előzetesben csak más filmek zenéit használják fel, s épp emiatt volt valahol csalódás, hogy az Eredeti előzeteseiben felhasznált Hans Zimmer-zene, mely a film zenei anyagából való, még csak jelölést sem kapott. Alkotóelemeknél maradva a legjobb feliratok és grafikák a Fűrész 7. részének előzetesében voltak, a legjobban vágott hanggal pedig A Föld inváziója - Csata: Los Angeles trailerje rendelkezett.


A The Social Network - A közösségi háló a totális tarolást megkoronázandó egyébként még a legeredetibb előzetesnek járó díjat is begyűjtötte - ebben a, talán legérdekesebb kategóriában Az élet fája mellett még az Élve eltemetve és A Föld inváziója - Csata: Los Angeles egyik első trailerje kapott jelölést. (A mellékelt videók a legjobb előzetes kategória jelöltjei (természetesen a teljesen tipikus A király beszéde-előzetes nélkül), valamint a legjobb animációs trailer. És mivel minden díjat idegen nyelvű filmekre is kiosztottak, ezért két külföldi és meglehetősen eredetinek számító előzetest is mellékeltünk.)

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások