Bepereli a Visát és a Mastercardot a Wikileaks

Bepereli a Visát és a Mastercardot a Wikileaks

2011. július 3. 11:34, Vasárnap
A leleplező portál előbb elkészítette a Mastercard reklámjának paródiáját, majd egy izlandi szolgáltatóval közösen beperelte a céget. A kereset azonban nem csak a Mastercard, hanem a Visa ellen is irányul.

A videóban Julian Assange látható, aki telefonál, a laptopját használja, majd elvág egy Mastercard-kártyát. Eközben különböző feliratok láthatók és audiofelvételek hallhatók: "20 telefon, hogy névtelen maradhass: 5000 dollár"; "jogi segítségnyújtás: egymillió dollár"; "szerverek több mint 40 országban: 200 000 dollár"; "házi őrizet: 500 000 dollár"; "elveszített adományok: 15 millió dollár"; majd a videó végén feltűnik Julian Assange arca is és a laptopja, amelyen egy az arab forradalomról készült videó látható, alatta a felirat: "A változás, ami a munkád eredménye - megfizethetetlen." Az utolsó felirat pedig közli: "Néhány ember nem szereti a változást. A többieknek pedig ott a Wikileaks."


A Mastercard eddig nem reagált a klipre. Perelni nem perelhetne, mivel egy bíróság 2004-ben már kimondta, hogy engedélyezett a reklámkampányban használt téma parodizálása. A klip ugyan paródia, másrészt azonban a keserű valóságra mutat rá. Hat hónapja blokkolja ugyanis a Visa, a Mastercard, a Western Union és a Bank of America a portálnak szánt átutalásokat. A PayPal tavaly decemberben szintén blokádot hirdetett a Wikileaks-adományok átutalásaival kapcsolatban, de azt néhány nappal később beszüntette.

A leleplező oldal nem elégedett meg a paródia elkészítésével és megjelentetésével, hanem a Datacell nevű izlandi szolgáltatóval közösen úgy döntött, hogy Európában bepereli a Mastercard Europe és a Visa Europe szolgáltatókat, valamint az őket segítő Teller és Korta nevű dán cégeket. Az ok természetesen az adományok továbbításának akadályozása. Minderre semmilyen jogi alap nincs, az eljárás törvénytelen, ráadásul az egész dolgot a Wikileaks álláspontja szerint az Egyesült Államok kormánya befolyásolja.

A Wikileaks és a Datacell jogi képviselői már június 9-én jelezték a két pénzügyi vállalatnak: amennyiben belátható időn belül nem oldják a blokádot Dániában pert indítanak ellenük és egyúttal panaszt nyújtanak be az Európai Bizottságnál is, mivel az eljárás súlyosan sérti az európai joggyakorlatot. A beadványból ugyanakkor kimaradt a PayPal és az Amazon neve.

Korábban a MegaUpload üzemeltetői is elfogadhatatlannak nevezték, hogy a Mastercard önkényesen megtagadja a nekik járók pénz átutalását, a szolgáltató azonban nem perelte be a Mastercardot. A Wikileaks esetében a 6 hónapos pénzügyi blokád már érezteti a hatását, maga Assange mondta januárban, hogy mivel hetente 500 000 eurót veszítenek, az anyagi nehézségek tönkretehetik a platformot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások