Először és utoljára adott interjút Julian Assange édesapja

Először és utoljára adott interjút Julian Assange édesapja

2011. július 19. 09:41, Kedd
Julian Assange fellebbezési tárgyalásán feltűnt egy idősebb férfi is, aki feszülten figyelte az eseményeket. Az illető John Shipton volt, Assange édesapja, aki korábban soha nem nyilatkozott a sajtónak.


John Shipton
Az apa most kivételt tett és az El País számára exkluzív interjút adott, alighanem az elsőt és egyben az utolsót is. John Shipton nem véletlenül választotta az El Paíst, a spanyol napilap volt ugyanis a Wikileaks egyik hivatalos médiapartnere a Cablegate-dokumentumok nyilvánosságra hozatalakor. Shipton megerősítette azt az információt, hogy először akkor találkozott a fiával, amikor az már több mint 20 éves volt. Akkor azonnal rádöbbent, hogy nagyon sok dologban hasonlítanak egymásra. "Kivételes esemény volt. Egyes gondolatai olyanok voltak, mintha egy tükörbe néztem volna. Alig tudtam elhinni. Ugyanolyan logika és intenzív kíváncsiság jellemezte, mint engem és szintén rendelkezett azzal a képességgel, hogy olyan átláthatatlan módon alakítson ki mondatokat, amik soha nem fejeződnek be" - idézte fel az első találkozásukat a férfi.

Assange az apja nevét felhasználva jegyeztette be 2006. október 4-én a Wikileaks.org nevet. John Shipton elmondta, hogy akkoriban attól tartott, fia egy modern Don Quijote lesz, aki szélmalmok ellen harcol, de hamar kiderült, hogy ez a veszély nem fenyeget. Ugyanakkor felhívta Julian figyelmét arra, hogy nagyon kemény, idealisztikus célokat tűz ki maga elé, de egyúttal nem felejtette el kifejezni az iránta érzett tiszteletét sem. "Ő egy nagyszerű disszidens, aki jól felkészült egy új korszakra, ahol a közvetlen akciókat már az interneten vezetik. Olyan tevékenységet végzett, mint Che Guevara, Apollinaire vagy Simón Bolívar" - közölte Shipton.

Assange édesapjának a nemi erőszak-vádakat sem kerülte meg: "Meggyőződésem, hogy összeesküvés áldozata lett. Úgy gondolom, ezt az egészet megszervezték. De nem szeretném a szavaimmal megbántani a két svéd nőt, csak arra akarok rávilágítani, hogy a titkosszolgálatok a kezdetektől érintettek voltak ebben az ügyben. Ugyanúgy, ahogy az Egyesült Államok kormánya is érintett abban, hogy a Visa és a Mastercard leállította a Wikileaks-adományok továbbítását. Sok intelligens ember van a világon, de úgy tűnik, hogy a többségük gonosz, miközben Julian morális bátorsággal rendelkezik és ehhez társul az a képessége, hogy a vízióit megvalósítsa. Nagyon nagy vágy dolgozik benne azzal kapcsolatban, hogy igazságosságot teremtsen a világon."

Shipton végül leszögezte, hogy a jövőben is kerülni akarja a médiaszerepléseket, így alighanem soha többé nem készül vele interjú.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások