Bármely operációs rendszert helyettesíthet a Boot to Gecko

Bármely operációs rendszert helyettesíthet a Boot to Gecko

2011. július 28. 18:04, Csütörtök
A Mozilla illetékesei megerősítették a korábbi hírt, miszerint a szervezet egy olyan operációs rendszert készít, amely az Android, az iOS és a Windows Phone 7 konkurense lehet.

"A Geckóval (B2G) egy olyan operációs rendszert akarunk kínálni, amely minden más OS-t helyettesíthet" - jelentette ki Mike Shaver, a Mozilla B2G-fejlesztésekért felelős vezetője. Shaver elmondta, hogy első lépésként arra összpontosítanak, hogy a szoftver kiválóan működjön az Androidot futtató táblagépeken és minden szempontból kihasználja a mobil eszközök hardveres lehetőségeit. Emellett elképzelhető, hogy a B2G-ből készül majd egy asztali számítógépeken használható változat is. Az Androiddal való kompatibilis fontos, azonban a B2G hosszú távon egy önálló és platformfüggetlen operációs rendszer lesz.

"Ahhoz, hogy a jövőben is beleszólhassunk a webes és a fejlesztési szabványokkal kapcsolatos kérdésekbe, a Google és a Microsoft szintjén kell játszanunk. A hálózatba nem kötött, helyileg telepített programok korszaka lezárult. Sok dolog arra mutat, hogy paradigmaváltás megy végbe, küszöbön áll a kizárólag webes alapú alkalmazások korszaka. Már a Microsoft is arról beszél, hogy a Windows 8 erősen a HTML technológiákra fog épülni" - közölte Robert Kaiser, a Mozilla egyik fejlesztője.


Az okostelefonok és a táblagépek előretörése hatalmas lehetőséget jelent a Mozillának

Kaiser szerint tisztában vannak azzal, hogy a Google egy profitérdekelt cég, éppen ezért óvatosnak kell lenniük. A céljuk éppen ezért nem az Android vagy más operációs rendszerek leváltása, hanem a webes és a rendszersemlegesség biztosítása. A Mozilla szakemberei úgy vélik, hogy a jövőben a böngészők az operációs rendszerek integrált részét fogják képezni. Bár a B2G sikere kérdéses, azonban a Mozilla elegendő önbizalommal rendelkezik és nem szabad elfelejteni, hogy a szervezet már egyszer, az Internet Explorer esetében bebizonyította, hogy eredményesen veszi fel a harcot a piacot uraló megoldásokkal szemben. Ráadásul az alapítványnak nincs vesztenivalója sem.

A Mozilla nemrég jelentette be, hogy egy olyan nyílt forráskódú operációs rendszert akarnak készíteni, amely több platformon és lehetőleg minél több mobil készüléken működik. Az új operációs rendszer kódneve Boot to Gecko (B2G) lesz; amint a név is mutatja a szoftver a Gecko böngészőmotorra, továbbá az Android egyes elemeire fog épülni. A B2G célja, hogy lehetővé tegye a webes fejlesztők számára, hogy natív platformfüggetlen alkalmazásokat készíthessenek a különböző mobil operációs rendszerekhez.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások