Netbook helyett tábla PC-t vesznek az emberek

Netbook helyett tábla PC-t vesznek az emberek

2011. augusztus 5. 08:55, Péntek
Tajvani lapértesülés szerint az Asus kénytelen volt csökkenteni a netbookokkal kapcsolatos megrendeléseit, mert helyettük inkább a táblagépeket választják a fogyasztók. A vállalat piaci részesedése erősen csökken.

A DigiTimes tajvani IT-hírportál beszállítói forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az Asus a két beszállítóját, a Quanta Computert és a Compal Electronics cégeket egyaránt arra kérte, hogy csökkentsék a gyártott netbookok számát, ugyanis egyre kevesebb ilyen készülék fogy. A netbookok helyét fokozatosan átveszik a tábla PC-k és ezt a trendet a gyártó is követni akarja. A netbookok szerepét a viszonylag sikeres Eee Pad Transformer és egy új tábla PC-sorozatba tartozó modellek vehetik majd át.


ASUS Eee Pad Slider

Az Eee Pad Transformer sikerére az Asus bátran alapozhat, hiszen az eszközből várhatóan az idei esztendő harmadik negyedévében 800 000 darabot, míg 2011-ben összesen 2 millió darabot adhatnak el. Az Eee Pad Transformert az idei év végén a 7 collos és négymagos processzorra épülő Eee Pad MeMo 3D és a Padfone válthatja fel. A netbookok kapcsán a vállalat alighanem a kivárás taktikáját választja majd. Egyelőre megfigyeli, hogy miként alakul az európai, az egyesült államokbeli és a kínai netbookpiac és ehhez fogja igazítani a legyártandó termékek mennyiségét. A táblagépek terjedése és ezzel párhuzamosan a netbookeladások visszaesése miatt egyébként az Asus piaci részesedése egyre csökken.

A társaság május végén a Computex 2011 alatt mutatta be a táblafont, amely a gyártó állítása szerint az okostelefonok és tábla PC-k minden előnyét ötvözi, különösebb hátrányok nélkül. A tábla PC 10,1 hüvelykes, míg az ehhez csatlakozó, a burkolatba belesimuló okostelefon 4,3 hüvelykes kijelzővel érkezik. Mindkét fejlesztés egyazon 3G-elérésre, illetve Wi-Fi kapcsolatra támaszkodik, ezeket megosztva használhatják. A megoldás az Androidra épül.


A csökkenő netbookeladásokat a Microsoft is érzékeli. "A netbookokkal kapcsolatos bevételek az elmúlt negyedévben 40 százalékkal csökkentek" - jelentette ki Bill Koefoed, a Microsoft befektetői kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója. Az Intel azonban ezzel nem ért egyet, szerinte csak stagnál a piac. Az IDC adatai alapján az idei esztendő első negyedévében 28 százalékkal kevesebb tábla PC-t adtak el, mint a tavalyi utolsó negyedévben, ez a trend azonban szerintük az év végére megfordul majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások