A Dell kitart a PC-üzletága mellett

A Dell kitart a PC-üzletága mellett

2011. szeptember 21. 08:24, Szerda
A Hewlett-Packarddal ellentétben a Dellnél fel sem merül a PC-s hardverrészleg eladása vagy kiszervezése. Michael Dell, a társaság alapítója és egyben vezérigazgatója kizárta, hogy ez bekövetkezzen.

"Mi nagy mértékben különbözünk a vetélytársainktól. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a különböző eszközök és hardverek továbbra is fontosak" - jelentette ki Michael Dell a Financial Timesnak adott interjújában. A vezető hozzátette, hogy már csak a szerverüzletág miatt sem kerülhet szóba a PC-s üzlet kiszervezése vagy eladása, a Dell ugyanis pont a hardveralkatrészek nagy megrendelőjeként tett szert komoly előnyre a szerverpiacon a konkurenseivel szemben.

"Amennyiben egy vállalat leválasztja struktúrájáról a PC-s üzletágát, úgy gyakorlatilag lemondhat a merevlemezek, processzorok és memóriachipek egyik legnagyobb vásárlójának a pozíciójáról és a rangsorban hátrább kerül. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a szerverek vagy az adattároló termékek építésének költségeit növeli" - közölte a Dell alapító-vezérigazgatója.


A társaság tehát - legalábbis egyelőre - nem követi az IBM és a Hewlett-Packard példáját, s egyáltalán nem gondolja úgy, hogy a szoftverüzletág magasabb jövedelmezősége okán megérné feladni a hardverpiacon betöltött pozícióját. Természetesen Michael Dell pontosan tisztában van azzal, hogy a táblagépek és az okostelefonok előretörése miatt csökkenhet a kereslet a klasszikus PC-k iránt, ennek ellenére nem hajlandó elfogadni azt a mostanában sokszor felmerülő állítást, miszerint a PC-korszak véget ért. "Úgy gondolom, hogy ez az elképzelés egy teljes képtelenség" - emelte ki az alapító, aki elsősorban a fejlődő országokban és Kínában lát komoly piaci lehetőségeket. Utóbbi nem véletlen, hiszen az ázsiai államban az internetes forgalom 60 százaléka Dell-hardvereken fut.

Az IDC piackutató cég adatai szerint jelenleg a Dell a világ második legnagyobb PC-gyártója és legutóbb is - igaz, kis mértékben, de - növelni tudta a forgalmát. Az első helyen jelenleg még a Hewlett-Packard található, amelynek vezérigazgatója, leo Apotheker augusztus közepén jelentette be, hogy a HP felhagy a számítógépgyártással és megválik minden olyan terméktől - okostelefonoktól, táblagépektől -, amelyen a webOS fut. A cég a jövőt immáron az üzleti szoftverekben látja, ennek bizonyítékaként bejelentette, hogy 10,3 milliárd dollárért felvásárolja a második legnagyobb brit szoftvervállalatot, az Autonomy Corp.-ot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások