Piramisjáték volt a Full Tilt Poker

Piramisjáték volt a Full Tilt Poker

2011. szeptember 22. 08:59, Csütörtök
A gyanú szerint a céget működtető egykori és jelenlegi pókersztárok a maguk számláira utalták át a nyertes játékosoknak járó 390 millió dollárt. Az ügyben a manhattani ügyészség folytat eljárást.

A Full Tilt Poker ügye megrengetheti az egész online szerencsejáték-piacot. A legfrissebb részletekről a The New York Times tudósított. Az újság szerint a helyi ügyészség néhány nappal ezelőtt egy beadvány után kezdett nyomozni a cég ellen, amely nemrég még a világ második legnagyobb virtuális pókertermének számított. "A Full Tilt Poker nem egy törvényes pókercég volt, hanem gyakorlatilag egy globális Ponzi-trükköt jelentett" - jelentette ki Preet S. Bharara manhattani ügyész. A jogás azért emlegette Charles Ponzi-t az ügy kapcsán, mivel a férfi az amerikai történelem legnagyobb csalójának számít. A Ponzi-trükk elnevezést az Egyesült Államokban a piramisjátékokra és a különböző csalási rendszerekre szokták használni.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) áprilisban csapott le a három legnagyobb amerikai internetes pókeroldalra - a PokerStars, a Full Tilt Poker és az Absolute Poker - és tizenegy vezető beosztású munkatársukat őrizetbe vette. A manhattani kerületi bíróságra beadott vádirat szerint az oldalak megsértették az amerikai szerencsejáték-törvényeket, vezetőik pedig banki csalással mosták tisztára profitjukat. A kiszivárgott hírek szerint a hatóságok 3 milliárd dollárt követelnek vissza az oldalakat üzemeltető cégektől, amelyeket Írországban, Costa Ricán és a Man-szigeten jegyeztek be tulajdonosaik. Az akció óta a három cég oldalai zárva vannak az amerikai állampolgárok előtt.


A nyomozók megpróbálták teljesen felderíteni az esetet és minden egykori játékossal igyekeztek kapcsolatba lépni, hogy visszautalhassák nekik a befizetett összegeket. Azonban ekkor derült ki, hogy a folyószámlákon nincs elegendő pénz. Az átutalások így egy darabig folytatódtak, majd teljesen leálltak. Mindez nem véletlen, hiszen a Full Tilt Poker menedzsmentjébe tartozó Howard Lederer pókersztár korábban 42 millió dollárt utalt át a cég számlájáról a saját számlájára, míg Chris Ferguson 25 millió dollárt kapott, de 60 millió dollárral tartozik a cégnek.

A gyanú szerint az oldal üzemeltetői 2007 áprilisa óta összesen 440 millió dollárt (!) tettek zsebre. Az összegből elsősorban a tulajdonosok, az üzemeltetők és az elnökség tagjai kaptak. Az ügyészség kiderítette, hogy március 31-én csupán 60 millió dollár volt a társaság számláján, ugyanakkor az adósság elérte a több mint 400 millió dollárt. A kifizetések még az ügyészségi vizsgálat elindítása után is folytatódtak, volt olyan elnökségi tag, aki havonta 10 millió dollárt kapott. Ray Bitar, a Full Tilt Poker vezérigazgatója mindezzel pontosan tisztában volt. Bharara az állítását egy belső levéllel is alátámasztotta, amelyben Bitar június 12-én azt írta: aggódik amiatt, hogy az emberek megrohamozzák a bankot, ahol a folyószámlájukat vezetik. A vállalat ugyanis nem tudná kifizetni őket.

Az online póker veszélyeire áprilisban hívták fel a figyelmet hamburgi kutatók. Az általuk elkészített tanulmány volt az első olyan átfogó anyag, ami bepillantást nyújtott az online pókerpiac rejtelmeibe. Kiderült: világszerte jelenleg körülbelül 6 millióan játszanak online pókert és a felhasználók jelentős része zsetonokkal nem, komoly negatív élményekkel viszont annál inkább gazdagodik. A 6 millió játékos évente 3,6 milliárd dollárt (!) veszít el. Németországban - ahol egyébként tiltott minden internetes szerencsejáték - 581 350 online pókerjátékost tartanak nyilván, az ő veszteségük évente összesen 378 millió dollár. Az egy felhasználóra jutó veszteség évente Németországban 650 dollár, míg globális viszonylatban 596 dollár.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások