A HP előkészíti a webOS részleg eladását

A HP előkészíti a webOS részleg eladását

2011. november 9. 15:07, Szerda
Hamarosan eldől, hogy melyik cég birtokába kerül a Hewlett-Packard webOS részlege, a Merrill Lynch befektetési bank jelenleg már a csoport aukcióját készíti elő.

A Reuters gazdasági hírügynökség tudósítása szerint: a HP komolyan vizsgálja a webOS eladását és hamarosan aukción akarják értékesíteni a fejlesztőrészleget. Érdeklődőkből nincs hiány, a Reuters négy bennfentesre hivatkozva arról számolt be, hogy a webOS-t az Amazon, a Research In Motion (RIM), az IBM, az Oracle és az Intel egyaránt megvásárolná. A tranzakción a Hewlett-Packard várhatóan több százmillió dollárt kereshet majd.


A HP az elmúlt egy esztendőben gyakorlatilag alig foglalkozott az operációs rendszerrel és annak fejlesztésével, ezért várhatóan a kiindulási ár nem lesz túlzottan magas. A webOS értékét azonban jelentős mértékben emelik a hozzá kapcsolódó szabadalmak. Ugyanakkor elemzők arra figyelmeztettek, hogy az óriáscég rendkívül sokat bukhat a webOS eladásán, hiszen tavaly áprilisban 1,2 milliárd dollárt fizetett ki a Palmért, éppen ezért a HP vezetői is bizonytalanok, így egyáltalán nem biztos, hogy az aukcióra valóban sor kerül. Ugyanakkor az eladás mellett szól, hogy a konszern a licencdíj-fizetésekből nagyon sokat profitálhat.

A webOS-t a szakértők mindig egy olyan operációs rendszernek tartották, amely komoly fejtörést okozhat a konkurens szoftvereknek, azonban sem a Palm, sem a Hewlett-Packard nem tudta azt az őt megillető pozícióba juttatni. A webOS jövője azután vált bizonytalanná, hogy augusztusban Leo Apotheker akkori vezérigazgató kijelentette: a HP felhagy a számítógépgyártással és megválnak minden olyan terméküktől - okostelefonoktól, táblagépektől -, amelyen a webOS fut. Bár felröppent olyan hír, hogy a Samsungot érdekelné az operációs rendszer, a dél-koreai cég később cáfolta ezt. A HTC előbb szintén cáfolta a hasonló információkat, majd később megerősítette, hogy szeretne operációs rendszert vásárolni. Lehetséges jelölt volt még a Facebook is. Az Amazon érdeklődéséről pedig október elején számoltunk be, a vállalat azonban nem csak a webOS, hanem a Palm iránt is érdeklődik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások