Európai uniós kartellvizsgálat az Apple és egyes könyvkiadók ellen

Európai uniós kartellvizsgálat az Apple és egyes könyvkiadók ellen

2011. december 11. 15:19, Vasárnap
Az Európai Unió hivatalosan is górcső alá veszi az Apple és számos nagy kiadó között kötött együttműködési megállapodásokat, ugyanis azt gyanítják, hogy kartellezés történt az e-könyvek területén.

Az Európai Bizottság arról számolt be, hogy a kartelleljárás számos céget érint, köztük van a francia Hachette Livre (Lagardere Publishing), az egyesült államokbeli Harper Collins (News Corp.) és Simon & Schuster (CBS Corp.), a brit Penguin (Perason Group), valamint a német Georg von Holtzbrinck csoport. Utóbbi a Macmillan kiadóhoz tartozik. Az Európai Bizottság azt fogja megvizsgálni, hogy a kiadók és az Apple kötöttek-e törvénysértő megállapodásokat, vagy befolyásolták-e a magatartásukkal az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség (EGT) piaci versenyt érintő korlátozásait. Ezenkívül a testület vizsgálja azokat a kereskedelmi szerződéseket és azok kondícióit, amit az érintett vállalatok az e-könyvek értékesítésével kapcsolatban kötöttek a kiskereskedőkkel.

Az EU illetékes versenyhivatala és a brit Office of Fair Trading munkatársai már márciusban razziát tartottak az érintett cégek irodáiban és üzlethelyiségeiben. A mostani vizsgálatnak nincs határideje. Az időtartam függ az ügy bonyolultságától, a vizsgált vállalatok együttműködési készségétől és attól, hogy a kiadók milyen jogi ellenlépéseket tesznek majd. Mindezeket figyelembe véve az eljárás akár hónapokig is elhúzódhat. A TechCrunch tudósítása alapján az öt kiadót azzal gyanúsítják, hogy valószínűleg az Apple segítségével megsértették a kartellezéssel kapcsolatos európai uniós előírásokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások